Architectuur

Schumanplein verandert van druk rondpunt in ontmoetingsplein

14 december 2017

Samen met de Deense architecten van COBE heeft het Brusselse BRUT de internationale wedstrijd voor de heraanleg van het Schumanplein in Brussel gewonnen. Dat meldt Architectura.be. Door z’n centrale ligging in de Europese Wijk omringd door de belangrijkste Europese instellingen, vormt deze plek een belangrijke toegang tot de EU.

COBE, BRUT

Het voorstel voorstel transformeert een ruimte die vandaag volledig gedomineerd wordt door gemotoriseerd verkeer in een voetgangersgebied en ontmoetingsplek. Geïnspireerd door de zaal van het Europese parlement, voorzien we centraal op het plein een komvormige agora overdekt door een reflecterend dak, dat symbolisch alle burgers en instellingen verenigt. Het project helpt om van Brussel een stad voor mensen in plaats van een stad voor auto’s te maken.

 

De wedstrijd werd gelanceerd in december 2015 door het Brussels Gewest. Een onafhankelijke jury van experten, voorgezeten door Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, heeft het winnend ontwerp gekozen. De keuze werd vervolgens bekrachtigd door Minister-President Rudi Vervoort en Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet.

 

Grote voetgangerszone

 

Het winnend ontwerp is gebaseerd op concentrische cirkels die in heel het ontwerp terugkomen, aldus Nieuwsblad.be. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen. Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Het Schumanplein wordt zo een ideale plaats voor de organisatie van activiteiten en evenementen.