Nieuws

Vlaanderen gaat vanaf nu BENOveren!

17 februari 2017

Gewoon renoveren? Als het van de Vlaamse overheid afhangt, doen Vlamingen daar voortaan niet meer aan mee. Wie verstandig is, ‘BENOveert’ vanaf nu. Dit nieuwe werkwoord staat voor ‘beter renoveren’. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met de diverse renovatiestappen in de meest logische volgorde. Wie verstandig is, wacht ook niet langer om aan de BENOvatie van zijn woning te beginnen. Hoe sneller je BENOveert, hoe sneller je profiteert van de vele voordelen die een geBENOveerde woning te bieden heeft: een lagere CO2-uitstoot en een lagere energiefactuur, een hoger wooncomfort en een hogere waarde voor je woning …

BE·NO·ve·ren  

 

Inzake resultaat komt BENOveren erop neer dat je een bestaande woning zodanig renoveert dat haar energieprestaties even goed of – liever nog –  beter zijn dan die van nieuwe woningen die vandaag worden gebouwd. Om die ultieme BENOvatiedoelstelling na te streven, kan je 2 sporen volgen:

 

1. Ofwel zorg je ervoor dat elk onderdeel van de bouwschil (dak, muren, ramen,  vloeren …) van je woning een welbepaalde isolatiewaarde of U-waarde niet overschrijdt:

  • daken: Umax = 0,24 W/m²K
  • buitenmuren: Umax = 0,24 W/m²K
  • ramen (profielen en beglazing): Umax = 1,5 W/m²K en glas: Umax = 1,1 W/m²K
  • deuren en poorten: Umax = 2.0 W/m²K
  • vloeren: Umax = 0,24 W/m²K
  • én verwarm je met een energiezuinige installatie of laat je je woning aansluiten op een efficiënt warmtenet.

 

2. Ofwel heeft je woning na renovatie een E-peil van maximaal E60 of een energiescore (EPC-kengetal) van 100 kWh/m². Ter vergelijking: de vergunningsaanvragen voor nieuwbouwwoningen haalden in 2014 gemiddeld E43.

 

Inzake traject impliceert BENOveren dat je de diverse renovatiemaatregelen uitvoert in de meest logische volgorde. Een chronologie die vaak wordt gevolgd, is eerst het dak, daarna de buitenmuren en het schrijnwerk, en vervolgens de vloer en de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit. Maar ieder project heeft uiteraard zijn eigen aanpak, en vaak lopen er werken dooreen. Daarom raadt de overheid aan om aan de start van elk BENOvatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen door een architect, een algemene aannemer of een andere bouwdeskundige.

Architect?

Pak uit met jouw BENOveer-talent tijdens De Vlaamse Renovatiedag

 

De Vlaamse Renovatiedag is een unieke openhuizendag waarbij u potentiële opdrachtgevers over de vloer krijgt in uw eigen realisatie. Samen met de bouwheer laat u de bezoekers proeven van uw eigen stijl en manier van werken. De toekomstige bouwheer zet zo een belangrijke eerste stap richting zijn droomproject. Met uw visitekaartje op zak!

 

Een project inschrijven kan nog tot 28 februari: www.devlaamserenovatiedag.be/deelnemer