© Cedric Verhelst

Lezing

Kunst in/en Architectuur

Do 7 oktober 2021
Gent
Blaisantkerk
Do 14 oktober 2021
Antwerpen
Provinciehuis
Wo 20 oktober 2021
Genk
C-mine

De verbanden tussen kunst en architectuur zijn talrijk. Beide zijn creatieve processen met een sterke maatschappelijke relevantie. Ze spelen eveneens en vooral een actieve culturele en sturende rol. Dat aspect is zelfs kenmerkend voor grote kunst en architectuur. Die is immers tijdloos en kan als sprekend, en toch stil, icoon eeuwen en zelfs millennia overleven.  

 

Tijdens de lezing Kunst in/en Architectuur staan we stil bij de grens tussen kunst en architectuur, bij de rol van de architect versus die van kunstenaar, bij de manier waarop kunst in architectuur past en vice versa. Samen met architecten Paul Robbrecht, Joke Vermeulen, Pieterjan Gijs, Arnout Van Vaerenbergh en kunstenaar Conrad Willems zoeken we de grens op. Daarnaast brengen Katrien Laenen, coördinator platform Kunst in Opdracht, en Shendy Gardin, coördinator publiek programma Triënnale Brugge, hun visie op hedendaagse kunst in de publieke ruimte. 

 

Woordkunstenaar Maud Vanhauwaert laat de verschillende invalshoeken in elkaar overvloeien met haar poëzie. 

 

Hoofdfoto: Cedric Verhelst /// Foto Labyrint: Filip Dujardin

 

 

terug naar overzicht

Programma

18u00

Ontvangst met broodjesmaaltijd en praktijkmarkt

19u00

Verwelkoming

19u05

Kunst in de publieke architectuur: de meerwaarde van kunst voor de bebouwde omgeving

Sinds 1 maart 2019 vervangt het decreet Kunst in Opdracht het zogenaamde percentagedecreet van 23 december 1986. Dit decreet blaast de realisatie van hedendaagse kunstcreaties in de eigen en gesubsidieerde publieke gebouwen van alle sectoren van de Vlaamse overheid nieuw leven in. Uit een voorafgaande onderzoekstraject bleek dat een zeer brede groep van belanghebbenden de overtuiging deelt dat de aanwezigheid van kunst een meerwaarde heeft voor de bebouwde omgeving. Aan de hand van zeer diverse voorbeeldprojecten wordt de invulling van deze culturele verantwoordelijkheid door publieke opdrachtgevers geïllustreerd.

Katrien Laenen, coördinator platform Kunst in Opdracht

19u20

Hedendaagse kunst en architectuur in een historische stad zoals Brugge

Brugge, middeleeuwse stad, werelderfgoedstad, broeiplek voor de Vlaamse Primitieven. Maar ook: Brugge, hedendaagse stad, stad vol uitdagingen en verrassende kunst- en architectuurintegraties. We begeven ons op publiek terrein, duiken in een aantal projecten en bespreken het belang van hedendaagse kunst en architectuur in de historische stad.

Shendy Gardin, interieurarchitect en coördinator publiek programma Triënnale Brugge

19u40

Kunst in/en architectuur door de ogen van architect Paul Robbrecht: de reconstructie van een architecturale gedachte (enkel te Gent)

Het werk van Robbrecht en Daem architecten situeert zich vaak binnen de wereld van de beeldende kunst en muziek. Het bureau tekende belangrijke tentoonstellingsscenografieën en werkte herhaaldelijk en op een intense manier samen met gerenommeerde kunstenaars als Juan Muñoz, Cristina Iglesias, Isa Genzken en Raoul De Keyser. De sterke interesse in een architectuur die een conversatie aangaat met beeldende kunsten en muziek resulteerde in het ontwerpen van cultuurgebouwen zoals de Aue Paviljoenen voor Documenta 9 in Kassel (1992), het Concertgebouw in Brugge (2002) en het tentoonstellingspaviljoen ‘Het Huis’ in het Middelheimmuseum in Antwerpen (2012).

Paul Robbrecht, architect, Robbrecht en Daem architecten

20u00

Kunst in/en architectuur door de ogen van architect Joke Vermeulen: crossing borders

Het veiligheidspaviljoen van Knokke Heist is het resultaat van een intense samenwerking van Compagnie O Architecten met beeldend Kunstenaar John Körmeling. Vanaf de start van de wedstrijd zijn we samen in bad gedoken. Een jaar na voltooiing reflecteren we op het proces en de synergie tussen beeldend kunstenaar en architect.

Joke Vermeulen, architect, Compagnie O

20u20

Kunst in/en architectuur door de ogen van architect- en kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh: landschapsarchitectuur als context voor experiment

De landschapsarchitectuur is een boeiend laboratorium waar doorheen de geschiedenis volop geëxperimenteerd werd met efemere vormen van architectuur. Het werk van Gijs Van Vaerenbergh onderzoekt de relatie tussen beeldende kunst en architectuur door typologieën uit deze traditie opnieuw te interpreteren.

Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, architect- en kunstenaarsduo, Gijs Van Vaerenbergh

20u40

Kunst in/en architectuur door de ogen van kunstenaar Conrad Willems: architectuur in het klein en beeldhouwkunst in het groot

Bij Conrad Willems volgen constructie en deconstructie elkaar steeds op: zijn nomadische beeldhouwwerken bestaan uit ongelijmde modulaire elementen. Hij spreekt over hoe spel en beweging de motor vormen bij het ontwerpen, bouwen en afbreken, over de invloed van modulaire bouwblokken in architectuur en over hoe alles wat gebouwd wordt, ooit weer afgebroken moet worden.

Conrad Willems, beeldhouwer

21u00

Netwerkdrink met praktijkmarkt

22u30

Einde

Praktisch

Data & locatie

Do 7 oktober 2021: Gent
Blaisantkerk, Blaisantvest 37, 9000 Gent

 

Do 14 oktober 2021: Antwerpen
Provinciehuis, Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

 

Wo 20 oktober 2021: Genk
C-mine, C-Mine 10, 3600 Genk

Tijdstip

Ontvangst vanaf 18.00 uur. Verwelkoming en aanvang van de lezing om 19.00 uur stipt.

Genodigden

Deze activiteit is exclusief voor NAV en AiNB-leden.

Deelnameprijs

Deze activiteit wordt gratis aangeboden door de partners ACO, Argent Arlu, Decotrap, Delta Light, Gyproc, Hansgrohe, Infosteel, Interface, Reynaers Aluminium en Vandersanden.

Meer info

Iedere deelnemer ontvangt een gebonden naslagwerk en een goodiebag ter herinnering aan de lezing.

Met de steun van: