Nieuws

Johan Rutgeerts: 'Ik heb maar één dak. Naar wie moet ik nu luisteren?'

17 oktober 2017

"Ik heb maar één dak, naar wie moet ik nu luisteren", vraagt architect-urbanist Johan Rutgeerts zich af in De Standaard. "Als ik niet genoeg zonnepanelen leg, riskeer ik een boete. Als ik niet genoeg groen op mijn dak leg, riskeer ik een proces-verbaal."

Burgemeester van Gent Daniël Termont (SP.A) wilde een paar jaar geleden dat alle platte daken groene daken zouden worden. "Als Termont meer groene daken wil, dan maakt hij daar meteen een stedelijk reglement van. Wie in Gent bouwt of verbouwt met een plat dak groter dan 40 m², moet daar een groendak van maken. De investering komt de gemeenschap ten goede en Termont vindt dat we daarom allemaal een duit in het zakje moeten doen."

 

"Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil dat we op alle daken zonnepanelen installeren. Dat is ook goed voor het milieu, zegt Tommelein. Zeker nu we de gasketels stilaan vaarwel mogen zeggen en moeten overschakelen op warmtewisselaars."

 

"Maar ik heb maar één dak. Naar wie moet ik nu luisteren? Naar mijn burgemeester die groene daken wil, of naar de minister die er zonnepanelen op wil?"

 

"Kunnen die twee het eens worden over wat voorrang krijgt: waterbeheersing of zonne-energie?"