Nieuws

Gideon Boie waarschuwt: 'Buffers tussen politiek en bouwmarkt niet langer gewenst'

4 januari 2018

'De schijn van belangenvermenging verdwijnt niet met het aanstellen van een toparchitect,' stelt Gideon Boie, docent en onderzoeker aan de Faculteit Architectuur KU Leuven in een opiniestuk op Knack.be.

Gideon Boie schreef het opiniestuk na de storm rond de ontwikkeling van de Slachthuissite in Antwerpen.

 

"Het gevaar is dat architecturale kwaliteit gaat functioneren als fetisj voor de strijd om politieke controle over vastgoedontwikkeling in Antwerpen. In de heisa rond de Slachthuissite stelde Bart De Wever dat vroeger 'alles via AgVespa ging' en dat het huidige stadsbestuur er voor koos om verantwoordelijkheden direct aan de bouwmarkt te laten."

 

"Wellicht wringt hier het schoentje. Buffers tussen politiek en bouwmarkt zijn niet langer gewenst. Het zusterbedrijf AgStan (voor stadsplanning) werd reeds ontmanteld kort na het aantreden van het stadsbestuur. Ook een personeelswissel op de stoel van Stadsbouwmeester zorgde met Christian Rapp voor een meer gewillige beul."

 

"Als de heisa rond de Slachthuissite iets leert, is het wel dat de rol van politiek ligt in het faciliteren van vastgoedontwikkelingen. Nu legt het ook de paradox in de werking van de Vlaams Bouwmeester bloot. De cynische logica van de Vlaams Bouwmeesters is: de bouwputten mogen stinken naar achterkamerpolitiek, in Antwerpen spreken we de taal van architecturale kwaliteit."

 

"Maar een discussie rond architecturale kwaliteit kan je niet zomaar los trekken van politieke en economische zeden. De locatiegeschiktheid van torengebouwen in het Slachthuisontwerp (dixit bOb) en de noodzaak tot stedelijke verdichting in het Vlaamse verkavelingsland (dixit Leo Van Broeck) verandert geen jota aan de noodzaak om de regelgeving rond bouwprojecten te depolitiseren en professionaliseren."