Nieuws

Vlaams Bouwmeester vraagt proefproject met 'stapel­woningen'

8 februari 2018

Om het woning­tekort aan te pakken en de ruimteverslindende lint­bebouwing tegen te gaan, moeten we containerwoningen gaan bouwen. Dat zegt de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck in Het Nieuwsblad. Hij heeft de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen gevraagd om een experiment op poten te zetten.

© Hollandse Hoogte / Jordi Huisman

Het Gentse stadsbestuur heeft plannen om er een wijk mee te bouwen, en de Vlaamse Bouwmeester vindt dat een goed idee. Meer nog: Leo Van Broeck vindt dat we in de ­toekomst nog veel meer ­containerwoningen moeten bouwen. “Snel gebouwd, ­compact, goed geïsoleerd, goedkoop: waarom niet? In pakweg ­Nederland of Duitsland doen ze het al, maar hier is het nog steeds onontgonnen terrein”, zegt de Bouwmeester.

 

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, het Vlaamse agentschap dat het sociaal wonen in Vlaanderen beheert, is toch sceptisch. “Voor ons is de enige op­lossing nog steeds een écht, kwalitatief huis”, zegt woordvoerster Tine Hendrickx.

 

“Maar je kunt zo’n container zo kwalitatief en luxueus ­maken als je wil”, zegt Van Broeck. “Laat ons ermee ­ex­perimenteren en een archi­tectuurwedstrijd uitschrijven voor een containertoren in de stad. We moeten sowieso naar andere woonvormen, we kunnen het dus maar uit­proberen.” Hij heeft de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen alvast gevraagd om er een proefproject rond op te zetten.