Nieuws

“Escalerende gezinsschulden & stijgende vastgoedprijzen: een gevaarlijke cocktail”

18 april 2018

Het is een zorgwekkende evolutie die weinig aandacht krijgt, maar sinds 2010 is de schuldgraad van de Belgische gezinnen (de verhouding van schulden en inkomen) met 20 procentpunt toegenomen. Als er iets is wat de financiële crisis ons heeft geleerd, is dat een hoge schuldgraad van gezinnen een land zeer kwetsbaar maakt. Dat zegt Gert Peersman, hoogleraar economie verbonden aan de UGent, in De Standaard.

"Een belangrijke oorzaak is het beleid van de eigen regeringen. Als de gezinsschulden te snel stijgen, heeft de Nationale Bank bijvoorbeeld de mogelijkheid om banken te verbieden om hypothecaire leningen voor meer dan 80 procent van de aankoopprijs te geven, maar de federale regering heeft dat tegengehouden."

 

"Een andere reden voor de toegenomen schuldgraad van gezinnen zijn de vastgoedprijzen. Die zijn de voorbije jaren veel meer gestegen dan in de rest van Europa, waardoor kopers meer moeten lenen om een woonst aan te schaffen."

 

"Ten slotte is er de woonbonus die je jaarlijks van de belastingen mag aftrekken als je een woonlening afsluit. Uit onderzoek blijkt dat die subsidie zich integraal heeft vertaald in hogere vastgoedprijzen, waardoor het fiscale voordeel voor kopers wordt geneutraliseerd door hogere aanschaf­kosten."

 

"We hebben een probleem van escalerende gezinsschulden en stijgende vastgoedprijzen, die elkaar versterken en samen een gevaarlijke cocktail vormen. Maar maat­regelen die de Belg met zijn baksteen in de maag tegen de borst zouden kunnen stuiten, zijn taboe. Vroeg of laat zullen we hiervoor op de blaren moeten zitten."