Nieuws

“Meerderheid bestaande woningen vervangen we beter door nieuwbouw”

21 juni 2018

Tijdens een debat van de bouwsite Livios liet NAV-voorzitter Kati Lamens verstaan dat we een groot deel van de bestaande huizen beter slopen en opnieuw bouwen in plaats van te investeren in ingrijpende renovaties.

Er is een probleem met de renovaties in Vlaanderen. Amper 2% van de woningen voldoet aan de energiedoelstellingen op lange termijn. En het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Afgelopen week bleek nog dat we alsmaar minder energiepremies aanvragen en ook de renovatievergunningen zitten in het slop.

 

Zware kosten

 

Tijdens het Grote Energiedebat van Livios zochten de aanwezige specialisten de oorzaak in de eerste plaats bij de hoge huizenprijzen. Kati Lamens, architect en voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV): “Uit een peiling van NAV blijkt dat verbouwers een vijfde van hun budget in de verbouwing investeren. Wie 200.000 euro heeft, kan eigenlijk maar een woning kopen van 160.000 euro omdat hij nog 40.000 euro nodig heeft om het huis in orde te brengen qua energiecomfort. En dan spreken we nog niet over een nieuwe keuken en andere extra’s. Dat beseffen veel bouwheren niet.”

 

Te veel emotie

 

Jorn Van Herck, EPB-verslaggever en bestuurder bij het Overlegplatform voor Energiedeskundigen (OVED), ziet het maar al te vaak in de praktijk: “Mensen laten zich bij de aankoop te veel leiden door hun hart en te weinig door hun verstand. Ze komen ergens binnen en worden meteen overweldigd. Maar als ze meer aandacht zouden hebben voor technische en energetische aspecten, zouden ze die ballon kunnen doorprikken.”

 

Sloop en heropbouw

 

Bovendien rijst de vraag of het altijd wel zo verstandig is om veel te investeren in een bestaande woning. Niet altijd volgens Kati Lamens: “De overgrote meerderheid van de bestaande woningen kunnen we beter slopen en opnieuw bouwen. Alle maatregelen van de overheid, zoals de woningpas en het EPC+, hebben geen enkele zin als we tegelijkertijd niet inzetten op sloop en heropbouw, bijvoorbeeld met subsidies of fiscale maatregelen.”

 

“We moeten af van die ene individuele woning die verbouwd wordt en opnieuw twintig jaar blijft staan, terwijl er hele wijken in het verleden veel te royaal gebouwd zijn. Die zouden we beter volledig slopen en twee of drie keer zoveel woningen in de plaats bouwen”, aldus Kati Lamens.