Nieuws

denc!-studio ontwerpt cohousingproject op oude schoolsite in Mechelen

10 juli 2018

Op de hoek van de Kerkhoflei en de Vrouwvlietstraat in Mechelen wordt een schoolcomplex, inclusief art-deco-kerk en pastorij, omgetoverd tot een cohousingproject. Dat meldt Architectura.be. Het ontwerp van project Gummarushof is in handen van DENC!-STUDIO en omvat 23 units voor zowel gezinnen, alleenstaanden als koppels zonder kinderen. Bureau Bouwtechniek werd ingeschakeld als studiebureau.

Beeld: denc!-studio

Gummarushof staat symbool voor een plek waar op een sociaal geëngageerde en ecologisch duurzame manier kan worden samengewoond. De 4.860m² grote site omhelst een aaneenschakeling van zeer verscheiden bouwentiteiten, opgetrokken tussen 1925 en 1965. Aan de zijde van de Kerkhoflei bevinden zich een rijwoning, pastorijwoning, atelierruimte en de voormalige parochiekerk Sint-Gummarus. Een hoekgebouw maakt verbinding met de vleugel van de meisjesschool aan de Vrouwvlietstraat. Helemaal aan het uiteinde sluit de laagbouw van de jongensschool de opeenvolging van gebouwen af.

 

Beter een goede buur dan...

 

De 23 woonunits zijn voldoende divers om te kunnen inspelen op de verscheidenheid aan gezinssituaties, levensfases,… van de bewoners. Momenteel zijn al 20 van de 23 units ingevuld door een groep mensen van jong en oud. De groep, die verbonden is met de vzw SamenWonen Mechelen, wil met elkaar leven als goede en respectvolle buren en wil fungeren als een open gemeenschap die is ingebed in de buurt en er deel van uitmaakt. Van de drie nog beschikbare units zijn er twee geschikt voor een gezin met kinderen. De derde is ruim genoeg voor een alleenstaande of een koppel zonder kinderen.


BEN

 

Op het vlak van duurzaamheid streeft DENC!-STUDIO naar een BEN-etiket (bijna-energieneutraal). Zo komt er bijvoorbeeld een collectief BEO-veld (boorgat-energieopslag) voor naverwarming en de productie van sanitair warm water. Daarnaast spreekt duurzaamheid ook uit de projectaanpak op zich. Cohousing, met zijn vele gemeenschappelijke ruimtes, is een duurzame manier van leven. “Daarnaast is erfgoedzorg veel meer dan materiële instandhouding alleen”, aldus DENC!-STUDIO. Door erfgoed opnieuw te integreren in de samenleving wordt de instandhouding het best verzekerd.