Nieuws

Steden maken nu al werk van betonstop

30 augustus 2018

De Vlaamse regering wil 8.000 van de in totaal 14.000 hectare aan woonuitbreidingsgebied schrappen. Uit een rondvraag door Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) bleek vorig jaar dat de 308 Vlaamse gemeenten bereid waren in totaal slechts 4.000 hectare aan woonreserve op te geven, de helft van de doelstelling. De centrumsteden nemen het voortouw om dichter te gaan wonen. Na Kortrijk en Sint-Niklaas wil nu ook Mechelen een lokale betonstop. Dat meldt De Standaard.

Foto: stad Mechelen

Mechelen

 

De lijst van Somers maakt de belofte om geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden – potentiële bouwgronden – meer aan te snijden. Zo blijft nog eens 33 Mechelse hectare open ruimte. Nieuw woongebied mag er voor de stadslijst alleen nog komen via de reconversie van vrijgekomen gronden, zoals oude industrieterreinen. ‘De inzichten zijn de laatste jaren geëvolueerd’, zegt Somers in De Standaard. ‘Het is onze ambitie om de stad voort te verdichten. Daarin willen we een voorloper zijn.’ Nochtans komen er in Mechelen volgens prognoses tegen 2035 11.000 inwoners bij. ‘Maar wij kiezen voor meer open ruimte, voor een stad die kan ademen’, zegt Kristof Calvo (Groen), die de stadslijst duwt.

 

Sint-Niklaas

 

Behalve Mechelen zijn er ook in Sint-Niklaas plannen. Deze week keurde de gemeenteraad een studie over het lokale woonbeleid goed met daarin de aanbeveling om woonuitbreidingsgebieden voorlopig niet te ontwikkelen en bestaande woongebieden te verdichten.

 

Kortrijk

 

Van de centrumsteden lijkt Kortrijk, met burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD), het verst te staan. Al anderhalf jaar geleden werd beslist om de 94,5 hectare aan woonuitbreidingsgebied niet meer in te nemen. De stad woog de demografische vooruitzichten af tegenover het potentieel aan woonruimte dat nog in de stad aanwezig was.