Nieuws

De startdatum van de digitale meter wordt uitgesteld tot 1 juli 2019

Eandis • 20 november 2018

Op 23 oktober kondigde Vlaams energieminister Bart Tommelein onverwacht aan dat de startdatum van de digitale meter wordt uitgesteld tot 1 juli 2019. Na overleg tussen de Vlaamse regeringspartijen werd die datum nu ook officieel bekrachtigd.

Meer test- en voorbereidingstijd

 

Enkele weken geleden werd duidelijk dat de finale digitale elektriciteitsmeters (enkelfasige en meerfasige types ‘211’ met S1-gebruikerspoort) niet tijdig geleverd konden worden. Daarom hadden we ingepland om op 1 januari van start te gaan met de plaatsing van elektriciteitsmeters zonder S1-poort (types ‘210’). De minister besliste echter om een persbericht te versturen waarin hij aankondigde om de startdatum uit te stellen.

 

 

Wat zijn de gevolgen voor de planning?

 

  • De officiële startdatum van onze digitale meters verschuift naar 1 juli 2019. Vanaf dan plaatsen we in principe geen mechanische meters meer. We beschikken over voldoende Ferraris-meters om de periode te overbruggen. Specifiek voor prosumenten zal de startdatum nog afhangen van de lopende discussie over het principe van de terugdraaiende teller (zie verder in dit bericht).
  • De leverancier van onze digitale elektriciteitsmeter stelt alles in het werk om de finale elektriciteitsmeters, zowel de enkel- als driefasige varianten, aan te leveren in de eerste maanden van 2019.
  • Ook de start van het ombouwtraject voor specifieke klantengroepen, zoals prosumenten, gezinnen met een actieve budgetmeter en klanten met een slimme meter uit de pilootprojecten, zal worden aangepast. De exacte planning daarvoor moet nog worden bepaald.

 

 

Wat met de terugdraaiende teller en het prosumententarief?

 

Zoals eerder al gecommuniceerd, wil de Vlaamse energieregulator VREG het prosumententarief afschaffen voor prosumenten met een digitale teller. Dat stuit op bezorgdheden bij prosumenten die vrezen dat dat negatieve gevolgen heeft voor de terugverdientijd van hun zonnepanelen.

Het principe van de terugdraaiende teller blijft wel bestaan voor de berekening van verbruikskosten en voor sommige belastingen en heffingen op de energiefactuur. Wat er precies zal gebeuren met het prosumententarief bij digitale tellers moet nog worden beslist door de overheid en de VREG.

Die oplossing zal ook een belangrijke rol spelen voor de startdatum van digitale meters voor prosumenten. Zolang hierover geen duidelijkheid is, geeft de minister ons immers geen startsein voor de plaatsing van digitale meters bij prosumenten.

Los van de uiteindelijke beslissing bouwde de VREG een online simulator waarmee je je netkosten kan simuleren in het geval het prosumententarief zou worden afgeschaft: https://simulatordigitalemeter.vreg.be/.

 

Heb je na het lezen van dit bericht nog verdere opmerkingen of vragen?

Stuur gerust een mailtje naar digitalemeter@fluvius.be

 

 

Bronnen
  • Eandis