Nieuws

Wie is jouw mobiliteitspersoonlijkheid 2018?

28 november 2018

Het Netwerk Duurzame Mobiliteit reikt voor de vierde keer een gouden DuMo uit aan de persoon die het meest betekend heeft voor de Vlaamse mobiliteit in het afgelopen jaar. Kies een opvolger voor Eva Van Eenoo (2017), Filip Watteeuw (2016) en Kobe Boussauw (2015). Dit jaar geven we opnieuw iedereen de kans om te stemmen.

De leden en compagnons van het Netwerk Duurzame Mobiliteit nomineerden 3 kandidaten: Annekatrien Verdickt (FilterCaféFiltré), Cathy Macharis (MOBI – VUB) en Leo Van Broeck (Vlaams Bouwmeester). Vanaf 27 november 2018 tot 15 december 2018 krijg je de gelegenheid om op een van de kandidaten te stemmen. De kandidaat die het meest stemmen haalt, wordt verkozen tot mobiliteitspersoonlijkheid 2018. We maken begin 2019 de winnaar bekend.

De kandidaten

 

Cathy Macharis, professor Duurzame Mobiliteit en Logistiek aan de VUB, zet zich in voor een duurzamer mobiliteitssysteem. Als hoofd van de onderzoeksgroep MOBI leidt ze onderzoek waar duurzaamheid, de menselijke factor en samenwerking voorop staan. Samenwerking en consensus streeft ze ook al meer dan 10 jaar na als voorzitster van de Brusselse mobiliteitscommissie. Met haar verhaal over het herdenken van de mobiliteit voor een humane stad pleit ze voor een juist kader waarbinnen de nieuwe mobiliteitsconcepten hun plaats kunnen vinden. Vorig jaar lanceerde ze het concept van duurzaamheidsbootcampen waarbij bedrijfsleiders, onderzoekers, politici, het middenveld en studenten kort maar intensief worden ondergedompeld in de kennis over klimaat, luchtkwaliteit en duurzame mobiliteit.

 

Annekatrien Verdickt is woordvoerder van FilterCaféFiltré. Luchtkwaliteit was hét item van 2018. Onderzoek van Greenpeace gaf aan dat de luchtkwaliteit in de omgeving van onze scholen slecht was. Bezorgde ouders kwamen snel in actie en FilterCaféFiltré was geboren. Iedere vrijdagochtend, net voor de schoolbel gaat, sluiten de ouders van de deelnemende scholen de straat af. De actie bracht een breed publiek op de been en haalde alle grote kranten en de journaals.

 

Leo Van Broeck is Vlaams Bouwmeester. Tijdens zijn Bouwmeesterschap legt hij de nadruk op ons versnipperd woonmodel en de negatieve gevolgen daarvan op onze mobiliteit. Hij aarzelt niet om met controversiële uitspraken (“nu nog vrijstaand bouwen is crimineel”) de Vlaming te wijzen op de tekortkomingen van onze ruimtelijke ordening. Als Vlaams Bouwmeester wil Leo Van Broeck openbare besturen ondersteunen met zijn technocratische aanpak.