Nieuws

Charles Vandenhove (1927-2019): de architect die niet hield van opsmuk

24 januari 2019

Na een carrière van zestig jaar is architect Charles Vandenhove op 91-jarige leeftijd in Luik in zijn privéwoning overleden. Dat meldt De Standaard. Hij was de man van de uitgepuurde, tijdloze architectuur.

Cour Saint-Antoine, Luik - Foto: Luc Groosman

Zijn carrière kende een vlucht in de jaren 60, toen de Université de Liège hem diverse opdrachten toevertrouwde. Daaronder een boekenmagazijn, een complex met labo’s en een universitair ­ziekenhuis. De studentenresidentie Lucien Brull is een toren van 45 meter.

 

In die periode zoekt Vandenhove de essentie op. Zonder veel opsmuk laat hij zijn beton, baksteen en hout voor zich spreken. Zijn gebouwen ogen ruw, krachtig en tijdloos.

 

Zijn projecten tijdens de jaren 80, waarbij hij in Luik ver­loederde stadsdelen vernieuwde en een renaissancegebouw re­noveerde, brachten hem internationale waardering. Vandenhove werkte toen vaak met de klassieke vormtaal, zoals zuilen en kroonlijsten.

 

Toen de opdrachten in zijn ­regio stilvielen, wenkte het ­buitenland. In Parijs bouwde hij op Montmartre het Théâtre des Abbesses. In Nederland realiseerde hij tot 2010 ruim twintig woonprojecten, onder andere in Maastricht, Breda en Den Haag.

 

Samenwerken met kunstenaars is een constante in zijn loopbaan. Zo werkte hij nog met Daniel Buren en César, en later met Marlene Dumas, Luc Tuymans en Jeff Wall.

Woningbouw Poort van Breda, Breda, 1999 - Foto: G.Lanting