© „2M media“ Shutterstock

Innovatie

Redenen waarom staal zo populair bij architecten

Thomas Hoffmann • 1 april 2019

Staal is een legering die grotendeels uit ijzer bestaat. De koolstoffractie in de legering mag niet meer dan 2,06 procent. Verschillende andere metalen worden toegevoegd, die een beslissende invloed hebben op de eigenschappen van het staal. De ijzerlegering is momenteel zeer populair bij architecten. Het straalt moderniteit en gevoel voor stijl uit. Het is ook populair in interieurs vandaag de dag. En wie denkt dat staal saai is, vergist zich: er worden in Europa meer dan 2.000 verschillende staalsoorten geproduceerd. Dat laat niets te wensen over. Echter zijn er ook praktische redenen waarom staal zo populair is.

De voordelen van staal in de bouw

 

Staal heeft vele voordelen waar architecten graag gebruik van maken:

  • Hoog draagvermogen: Staal is de belichaming van stabiliteit en draagkracht. Het is ideaal voor het ontwerpen van grote ruimtes.
  • Flexibiliteit: Staallegeringen kunnen flexibel worden gebruikt. Ze kunnen worden gebruikt in verschillende gebieden van de woningbouw.
  • Planbaarheid: Veel leveranciers hebben al geprefabriceerde staalconstructies in hun assortiment. Dit maakt de planning voor architecten een stuk eenvoudiger.
  • Kwaliteit: Regelgeving en kwaliteitskeurmerken garanderen een consistente staalkwaliteit binnen de EU.
  • Niet-ondersteunde constructie: Staal is zo robuust dat het zonder projectontwikkelaar kan worden gebruikt. Het is bij uitstek geschikt voor combinatie met beton.
  • Economie: Bouwen met staal is niet noodzakelijkerwijs goedkoper dan andere varianten. Met een staalconstructie kunnen de kosten echter precies worden gepland. De korte montagetijden besparen ook geld.

 

De moderne industriële uitstraling van staal

 

Staal is een veelzijdig materiaal. Het wordt vaak gebruikt in grote kantoren met hoge plafonds, omdat het gemakkelijk te verwerken is en een hoog draagvermogen heeft. Architecten gebruiken het ook graag voor wolkenkrabbers of bruggen. Staal is zeer elastisch en kan daardoor de schommelingen in gebouwen perfect compenseren. Maar ook in de particuliere sector wordt staal steeds belangrijker. Architecten gebruiken het vooral bij het ontwerpen van lofts met een open interieurontwerp.

 

De populaire industriële uitstraling kan perfect worden bereikt met behulp van verschillende soorten legeringen. Cortenstaal, bijvoorbeeld, heeft een onvergelijkbaar roestbeeld en is momenteel erg populair. Het is weerbestendig en daarom ideaal voor de buitengevel. Interieurontwerpers gebruiken het ook graag om individuele elementen te ontwerpen, vooral in de keuken. In de industriële vormgeving worden staalconstructies vaak zo gebruikt dat ze nog steeds zichtbaar zijn in het interieur. Dit geeft het appartement een robuuste uitstraling. De stalen balken worden vaak gecombineerd met bakstenen, houten vloeren en grote ramen.

 

Conclusie: Bouwen met staal blijft ook in de toekomst interessant.

 

Staallegeringen worden terecht steeds populairder in de bouwsector. Architecten waarderen vooral hun flexibiliteit. Staal is bijzonder geschikt voor buitengevels en voor het ontwerp van grote ruimtes. Maar het speelt ook een steeds belangrijkere rol in het interieurontwerp. De moderne industriële uitstraling kan optimaal worden bereikt met staallegeringen, met name cortenstaal.