Architectuur

M2 Architecten ontwerpt ‘zwevende’ appartementen op ‘t Eilandje in Antwerpen

9 mei 2019

Antwerpen krijgt er een nieuwe landmark bij. Het gaat om de historische, leegstaande Montevideopakhuizen op ‘t Eilandje die nu deels omgevormd worden tot kantoorruimtes. Maar ook het nieuwe residentiële deel ernaast springt in het oog. Daar zullen namelijk "zwevende" appartementen komen, meldt Architectura.be. Het ontwerp is van M2 Architecten. De werkzaamheden zijn recent van start gegaan.

Beeld: Projectontwikkelaar DCA |M2 Architecten

Zestien appartementen op vijf meter hoogte die - bijna letterlijk - ‘zweven’ boven het Limaplein op ‘t Eilandje. Dat is in een notendop hoe het gloednieuwe Montevideo-project eruit zal zien. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie de verdiepingen erboven zullen maar liefst 13 meter uitsteken met een overkraging - oftewel een porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dit technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw. Speciaal voor dit project neemt ontwikkelaar DCA Woonprojecten een team van toparchitecten - waaronder M2 Architecten - onder de arm.

 

“Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we onze inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal dat erg doet denken aan de industrie die hier vroeger heerste. Het resultaat is een markant gebouw dat uniek zal zijn in het Antwerpse stadsbeeld. Of sterker nog: uniek in het Belgische landschap”, aldus Philip Mortelmans, M2 Architecten.

 

Al even opvallend is dat het om de herontwikkeling van één van de laatste originele pakhuizen op ‘t Eilandje gaat. Voor de restauratie - in samenwerking met Callebaut Architecten - hergebruikt projectontwikkelaar DCA Woonprojecten zoveel mogelijk materiaal. Een derde van de kosten gaat volledig naar de restauratiewerken. Zo worden de 2.500 m2 originele klinkers opnieuw aangelegd, wordt de honderd jaar oude structuur van het plafond als vanouds hersteld, keren de muren terug in hun originele staat en krijgen de oorspronkelijke houten poorten een serieuze opknapbeurt.