Innovatie

Efficiënter gevels ontwerpen dankzij een handige rekentool

3 juni 2019

De U-waarde van een gevel berekenen is niet altijd evident. En ook het kiezen van de juiste materialen in functie van de gewenste energieprestatie ligt niet direct voor de hand. De nieuwe rekentool betekent dan ook een aanzienlijke verlichting. De berekeningen werden uitgevoerd door BCCA en zijn bijgevolg uiterst nauwkeurig.

Vraag de U-waardenrekentool aan 

De handige U-waardenrekentool is gratis verkrijgbaar via mail naar recticelinsulation@recticel.com

1 cm pleisterwerk, een verlijmde binnenmuursteen van 14 cm, isolatie, 3 cm verluchte spouw, een gevelsteen en rvs-spouwankers. Hoeveel cm isolatie is er dan kostenoptimaal om 0,24 W/m²K, de nieuwbouweis voor BEN-woningen of de renovatie-eis van een BENOvatie te halen? 

 

Of ook nog: wat zijn de combinatiemogelijkheden qua isolatie, traditionele baksteen, isolatie, binnenmetselwerk en spouwankers als de muur een U-waarde van bijvoorbeeld maximaal 0,15 W/m²K moet hebben? 

Er zijn amusantere dingen dan dit allemaal te bepalen. In de nieuwe rekentool is dit in een oogopslag zichtbaar. 

 

Uiterst nauwkeurig 

 

De handige overzichtstabel laat zien hoe de energieprestatie van spouwmuren verbetert door Eurowall Xentro-spouwmuurisolatie van Recticel Insulation, Combifix RVS-spouwankers van Borgh en Porotherm PLS Lambda-binnenmuurstenen van Wienerberger op de juiste manier met elkaar te combineren. Welke isolatiediktes, welk type baksteen of welk materiaal van de spouwankers u ook overweegt, in de tabel staan zowel de impact ervan op de muuropbouw als de bijbehorende U-waarde netjes opgelijst. 

 

De berekeningen zijn bijzonder exact. Daarvoor is er samengewerkt met de geaccrediteerde certificatie-instelling BCCA (Belgian Construction Certification Associaton). De berekeningen zijn uitgevoerd conform NBN EN ISO10211:2017 en uiteraard ook conform de EPB-regelgeving. 

 

U kunt de U-waarden uit de rekentool rechtstreeks ingeven in de EPB-software, en de overzichtstabel als bewijsstuk aan het EPB-dossier toevoegen. De berekeningen zijn niet enkel de perfecte tool voor een tijdbesparend, energiebewust en efficiënt ontwerp. Dikwijls zijn ze ook gunstiger dan de standaardingaves in de EPB-software.

Vraag de U-waardenrekentool aan 

De handige U-waardenrekentool is gratis verkrijgbaar via mail naar recticelinsulation@recticel.com