Nieuws

“Niemand woont verkeerd. Informeren is het enige doel van de mobiscore”

25 juni 2019

Het Departement Omgeving reageert in De Standaard op de heisa rond de Mobiscore. “Er zijn bedoelingen aan toegedicht die we nooit voor ogen hadden.”

De lancering van de Mobiscore – die iedere woning in Vlaanderen een score geeft op basis van haar ligging ten opzichte van openbaar vervoer, scholen, winkels en andere voorzieningen – leidde de voorbije dagen tot heel wat commotie.

 

"Wij hebben tijdens de ontwikkeling van de Mobiscore nooit ­zoiets voor ogen gehad", aldus Peter Cabus, topman van het Vlaams Departement Omgeving. "Voorstellen die mensen met de vinger wijzen – alsof al wie een ­lage score krijgt, foute keuzes heeft gemaakt –, zijn niet de manier om draagvlak te creëren. Ze doen meer kwaad dan goed."

 

Wat is dan wel het opzet van de Mobiscore? "Informeren. Potentiële kopers of huurders helpen bij de inschatting van wat het precies betekent om op een bepaalde plek te gaan wonen. Dat is het enige échte doel van de Mobiscore."

 

"Het uiteindelijke doel is om het aantal verplaatsingen te verminderen – waardoor iedereen meer tijd voor andere dingen overhoudt – en om minder ruimte in te nemen. Dat zou een win-win zijn."

 

Iedereen vrij om zijn eigen keuzes te maken

 

"Niemand woont verkeerd", benadrukt Cabus. "Ook wie een lage Mobiscore krijgt, heeft in volle bewustzijn en binnen de bestaande Vlaamse regels een keuze gemaakt – en die is perfect verdedigbaar."

 

Individualiseert de Mobiscore niet iets wat een verantwoordelijkheid van de overheid is? "Dat is een vraag naar de kip en het ei", aldus Cabus. "De Vlaamse regering heeft gekozen voor het principe van “basisbereikbaarheid”, vanuit de vaststelling dat je niet op elke afgelegen plaats openbaar vervoer kunt organiseren. De kosten zijn er veel hoger, omdat minder mensen opstappen. Dat is niet rendabel en niet vol te houden. Maar uiteindelijk is iedereen vrij om zijn eigen keuzes te maken."