Nieuws

HZ University of Applied Sciences (CONIX RDBM Architects) gekozen tot mooiste gebouw van Zeeland

1 juli 2019

Het nieuwe gebouw van HZ University of Applied Sciences aan Het Groene Woud in Middelburg is de winnaar in de strijd om de titel ‘het mooiste gebouw van Zeeland’. Dat meldt PZC.nl.

Photography © Serge Brison

De bekendmaking van 'het mooiste gebouw van Zeeland’ maakte vrijdag deel uit van de Zeeuwse Dag van de Architectuur, die met een bijeenkomst in het bedrijvencomplex van Raab Karcher in Middelburg werd gehouden.

 

Pas donderdag, net voor het sluiten van de stembus, nam projectarchitect Erwin Lindhout (CONIX RDBM Architects) met zijn vernieuwbouwde HZ-gebouw in Middelburg de koppositie in. Het pand werd in 1973 opgeleverd als kantoor van de Provincie Zeeland. Lindhout transformeerde het tot een complex, waar ruim zeshonderd studenten van de HZ terecht kunnen. 

 

Architectuur

 

Om de stad zijn nieuwe burgers te tonen, heeft het gebouw op strategische plaatsten nieuwe gevelopeningen gekregen. Onderdeel daarvan zijn de titanium erkers, die verwijzen naar de laatste uitbreiding. Op andere plaatsen zijn waar nodig nog enkele raampartijen toegevoegd, die zich voegen naar de bestaande gevelopeningen.

 

De gebouwstructuur bestaat uit een grid van 1,80 meter waarop kolommen staan. Hierdoor krijgt het gebouw een sterke visuele en fysieke verbinding met het groene Bolwerk, waardoor de studenten daar ook op een natuurlijke wijze gebruik van kunnen maken. Dit wordt versterkt, doordat er vanuit het restaurant via het royale dakterras naar deze buitenruimte kan worden gegaan. De campus is gelegen langs een drukke verkeersader, op enkele honderden meters afstand van het station. Het gebouw ligt geklemd tussen het historische centrum en het Bolwerk, die samen met een waterpartij een groene oase vormt.