© Jim Holden - English Heritage

Nieuws

Voetgangersbrug van het Kasteel van Tintagel (Ney & Partners) geopend

13 augustus 2019

De nieuwe voetgangersbrug, ontworpen door Ney & Partners in samenwerking met William Matthews Associates is een een opvallende technische realisatie. Ze ligt 57 m boven de zeespiegel en bestaat uit twee onafhankelijke uitkragingen van elk 33 m lang. In het midden is er een smalle opening van 40 mm. De smalle opening symboliseert de overgang tussen het vasteland en het eiland, het heden en het verleden. De voetgangersbrug biedt een bijzondere ervaring en een adembenemend uitzicht op de site en de omliggende kustlijn.

Het Kasteel van Tintagel is een van de meest spectaculaire en legendarische historische plaatsen in Groot-Brittannië.  De  plek  is  sinds de Middeleeuwen verbonden met de  verhalen van koning Arthur. De overblijfselen van het 13e-eeuwse kasteel staan tussen een nog vroegere en uitgebreidere nederzetting die dateert uit de vijfde tot zevende eeuw.

 

De beheerder van het kasteel van  Tintagel, English Heritage, organiseerde een internationale architectuurwedstrijd, op zoek naar een ontwerp voor  een  nieuwe  voetgangersbrug boven op  de klif. De nieuwe structuur volgt  het  pad, van  de oorspronkelijke landverbinding die verloren ging door instorting en erosie en vormt een 21ste eeuwse verbinding op de site.

 

De huidige verbinding ligt 28 m hoger dan de vroeger gebruikte verbinding en heeft een spanwijdte van 68,5 m en een breedte van 2,4 m. Hierdoor is een veilige circulatie van voetgangers in beide richtingen mogelijk. De nieuwe passerelle transformeert de bezoekerservaring. Men  krijgt een adembenemend uitzicht op het eiland en de kustlijn en de Atlantische Oceaan. Ze creëert een directe route naar het eiland en verbindt opnieuw het kasteel met zijn originele ingang.

 

De nieuwe voetgangersbrug was noodzakelijk. De voormalig toegankelijkheid was eerder beperkt. Het bezoek van de site via de trappen was een sportieve uitdaging, maar niet voor elke bezoeker haalbaar. Het pad was zo smal dat er slechts circulatie in een richting mogelijk was en op piekdagen raakte deze weg overvol wat wachtrijen op en naast het eiland veroorzaakte. Dit parcours leidde tevens tot het feit dat veel bezoekers de buitenranden van de site en de poort niet bezochten, niet wetend dat ze een belangrijk deel van het monument misten.

 

Malcolm Reading Consultants organiseerde een internationale, tweefasige ontwerpwedstrijd in juni 2015 om een team van architecten en ingenieurs te zoeken voor het project van 5 miljoen Pound. De wedstrijd werd via de Europese richtlijnen van openbare aanbestedingen uitgeschreven.

 

Het ontwerp van Ney & Partners in samenwerking met William Matthews Associates won deze wedstrijd in januari 2016.

© Laurent Ney

Spectaculair uitzicht

 

Het voorstel van Ney & Partners en William Matthews Associates is gebaseerd op een eenvoudig concept: de link die ooit bestond en de leegte opnieuw vullen. In plaats van de invoeging van een derde element dat de beide kanten raakt, werden er twee afzonderlijke uitkragende brugdelen gebouwd die elkaar bijna aanraken in het midden. De nieuwe brug verbetert de ervaring van de site voor  de  bezoeker. De route van de hoofdtoegang gaat via de historische binnenpoort en biedt een spectaculair uitzicht op de kasteelruïne en het eiland Tintagel. De 4,5 m hoge structuur die uit de rotswand komt, verslankt tot een dikte van 17 cm in het centrum. De materialen van de brug zijn eenvoudig, duurzaam en aangepast aan de context. De hoofdstructuur is in geschilderd staal, de balustrade in inox. Het brugdek wordt voorzien van verticaal geplaatste lokale leistenen.

 

"Het ontwerp werd gestuurd door de bouwbaarheid, we kozen voor een constructie in vooruitbouw techniek. Dit liet toe om met opeenvolgende brugmoten de leegte over te steken vanop de aanlandingen. Op die manier waren er geen tijdelijke steunpunten nodig", aldus Ney & Partners.

© English Heritage