Nieuws

Stadsbouwmeester Gent: “Actief inzetten op collectieve woonvormen, eventueel coöperatief”

26 augustus 2019

Gent is de duurste Vlaamse stad om een appartement te kopen, en de huisprijzen stijgen nergens zo snel. Hoe komt dat? En wat is eraan te doen? De Gentse stadsbouwmeester Peter Vanden Abeele antwoordt in De Morgen.

Gent heeft de duurste appartementen, zowel in het goedkope als in het duurdere segment. Vanden Abeele ziet verschillende redenen. Zo is het aanbod kleiner dan de vraag. Een deel van de nieuwbouw mikt vooral op investeerders. En dan is er ook de grote studentenbevolking in Gent. "Wie wil kopen in Gent moet sneller dan zijn eigen schaduw zijn. Dat verhoogt de nervositeit”, aldus de stadsbouwmeester in De Morgen.

 

Maar hoe kan het probleem worden opgelost? “Om de grondprijs te doen zakken, moeten we voor onze eigen stadsprojecten nadenken of we de grond niet in erfpacht kunnen geven. Dan zakt de totaalprijs van het project. In ruil kun je dan eisen dat een deel van de appartementen via het sociaal verhuurkantoor gaan voor een vaste prijszetting, dus onder die grens van 750 euro per maand. Zoiets hebben we gedaan bij het S-gebouw dat achter het station komt.”

 

“We zijn op zoek naar 5.000 extra studentenwoningen. Aan de promotoren om ze te bouwen, maar we voer en ook gesprekken met de onderwijsinstellingen. Extra campussen en studenten vragen om extra koten."

 

“Ik ga me ook actief inzetten voor collectieve, compactere woonvormen, die eventueel coöperatief zijn. Bij een coöperatief model richt je als een team van eigenaars een coöperatie op. Dat soort bouwgemeenschappen is populair in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De tussenfiguur van de ontwikkelaar valt weg.”

Bronnen