Nieuws

Thomas More gaat in 2021 van start met renovatie- en nieuwbouwproject: 'stukje stad in de stad'

15 november 2019

De Thomas More-campus De Vest in Mechelen breidt uit. De hogeschool koos uit 24 teams de TV Stramien-Arcade als ontwerper voor het nieuwe gebouw, waarmee ze de capaciteit van de campus bijna verdubbelt. Dat meldt Architectura.be.

Beeld: Stramien

Campus De Vest ligt op een complexe stadslocatie, tussen de spoorwegberm, de Zandpoortvest en de Dijle. Die laatste is de meest aantrekkelijke ‘buur’ en dus richt Stramien de vernieuwde campus in navolging van het aantrekkelijke Dijleterras naast het huidige gebouw, volledig naar de Dijle. De naastgelegen spoorlijn was echter ook bepalend in het ontwerp. Met groene daken en transparante gevels met een doorzicht tot in de foyer, zullen voorbijrijdende treinreizigers de campus ervaren als een bruisende plek in de stad.

 

Open

 

De huidige campus functioneert als een compositie van op zichzelf staande bouwvolumes. Het ontwerp, dat voor een stuk ook renovatie omvat, keert die situatie volledig om en verzamelt de oude en nieuwe gebouwen rond een centrale binnenstraat die alle onderdelen van de campus met elkaar verbindt. Op die manier wordt de campus opgevat als een stukje stad in de stad en is er veel ruimte voor spontane ontmoeting en communicatie. Alle toegangen, verbindingen en circulaties worden geënt op die nieuwe binnenstraat, die dé drager van de campus wordt, maar ook een koppelstuk tussen de campus en het Mechelse openbaar domein. Stramien doopte de centrale laan Utopiastraat.

 

Stramien vat het nieuwe gebouw, waarvoor wel het cafetaria en de twee aula’s aan de Dijle worden gesloopt, op als een open marktplaats voor kennisvergaring- en uitwisseling. Onder meer een koffiebar en frituur en open raampartijen op de gelijkvloerse verdieping moeten die visie faciliteren. Niet alleen visueel, maar ook fysiek wordt de vernieuwde campus een open huis. De centrale foyer die zich spreidt over twee verdiepingen, verbindt alle onderdelen van de nieuwe school, zoals het restaurant, het leercentrum aan de kant van de Dijle en de aula’s, die dankzij een mobiele akoestische wand trouwens aanpasbaar zijn in capaciteit. Met een grote open tribune wordt het gelijkvloers er met de eerste verdieping verbonden. De foyer biedt zicht op het spoor, de Utopiastraat en het onthaal van de nieuwe campus. De ruimte geeft bovendien rechtstreeks toegang tot de centrale daktuin die zich op de tweede verdieping bevindt.


Modulair

 

Het nieuwe gebouw krijgt een felixbele draagstructuur met voldoende grote overspanningen die het mogelijk maken grote lokalen te voorzien zonder storende kolommen, maar ook toelaten om indelingen in de toekomst te wijzigen zonder ingreep op de draagstructuur van het gebouw. Om die reden wordt ook maximaal gewerkt met voorgespannen prefabvloerelementen tot maximaal 15 meter. Voor grotere overspanningen zullen dubbele TT-platen in voorgespannen beton gebruikt worden.


De architectuur zet in op een sterk eenheidsbeeld van het ensemble. Een modulair gevelsysteem zorgt voor een hoge perforatiegraad en koppelt een maximale energetische performantie aan een optimale daglichttoetreding. Vliesgevels met een verticale geleding worden ingevuld met heldere driedubbele beglazing en matte structuurbeglazing.

Beeld: Stramien

Beeld: Stramien