Nieuws

'Renovatie mag er niet toe leiden dat gezinnen financieel geen ademruimte meer overhouden'

5 december 2019

Het gebeurt niet elke dag. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) neemt een voorstel van de SP.A over om privé-eigenaars te ondersteunen bij de energierenovatie van hun woning. Al wil dat nog niet zeggen dat het er komt, meldt De Standaard. Het voorstel rekent erop dat net­beheerder Fluvius de energierenovatie van zo veel mogelijk huizen voorfinanciert met leningen bij banken. Het geld wordt terugbetaald via de elektriciteitsfactuur. Door de renovatie verbruikt een huis veel minder energie. De bewoner betaalt maar een klein beetje minder. Het verschil gaat naar de afbetaling van de lening.

Dat betekent dat Fluvius een bijkomende openbaredienstverplichting krijgt opgelegd, terwijl het beleid van de afgelopen jaren er juist op was gericht die kosten opnieuw uit de energiefactuur te halen. N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy benadrukt dat de privésector zijn werk moet kunnen doen, waarbij de overheid de waarborg levert.

 

Het ziet er dus eerder naar uit, aldus De Standaard, dat de Vlaamse regering zal inzetten op meer aantrekkelijke leningen door particulieren zelf bij de banken, waarbij de interesten ten laste van de overheid vallen. Dat moet deel uitmaken van een pakket maatregelen, waarbij wie een huis koopt, er met alle middelen toe wordt aangezet om onmiddellijk te renoveren. Na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld vijf jaar, verliezen kopers het recht op steun.

 

Andere maatregelen, zoals een vrijstelling van onroerende voorheffing, premies en de begeleiding door energiehuizen, moeten daarbij aansluiten. De bedoeling is om met die maatregelen zo dicht mogelijk de resultaten van een verplichte renovatie te benaderen. Voor renovaties door kwetsbare eigenaars en huurders maakt minister Demir binnenkort 15,5 miljoen euro vrij.