Nieuws

Onroerenderfgoedprijs 2020: schrijf je nu in

9 januari 2020

Met de Onroerenderfgoedprijs 2020 gaat de Vlaamse overheid voor de vijfde keer op zoek naar beschermd erfgoed dat een speciale vermelding verdient. Deze jaargang staat opnieuw in het teken van erfgoed dat publiek toegankelijk is. Kandidaten kunnen zich tot en met 1 maart 2020 inschrijven. Het prijzengeld voor de winnaar bedraagt 15.000 euro.

De Onroerenderfgoedprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan beschermd erfgoed dat recent opviel door goed beheer. Het kan gaan om bouwkundig, landschappelijk en archeologisch erfgoed. Zowel particulieren, openbare besturen als andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. Dit jaar kan alleen erfgoed deelnemen dat op regelmatige basis geheel of gedeeltelijk toegankelijk is voor het grote publiek.

 

Schrijf je nu in

Kandidaten voor de wedstrijd kunnen zich online inschrijven tot en met 1 maart 2020 op https://www.onroerenderfgoedprijs.be/inschrijven. Uit alle deelnemers zal de jury uiteindelijk drie laureaten kiezen. Eén daarvan wordt in oktober de winnaar van de Onroerenderfgoedprijs 2020. Elke laureaat ontvangt 2.500 euro. De winnaar krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro. Er is ook een publieksprijs aan deze wedstrijd gekoppeld, waarbij iedereen online kan stemmen op zijn favoriete laureaat. Aannemers, ontwerpers en andere uitvoerders maken kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap. 

 

Tot de vorige winnaars behoren de Roma, Kasteel Boterberg, schoenfabriek Eperon d’Or en het gildehuis van de Vrije Schippers. Wie dit jaar de Onroerenderfgoedprijs krijgt, weten we op vrijdag 2 oktober 2020.