Nieuws

Steven Vromman: “Maak collectief wonen mogelijk in oude kerken en verlaten fabrieken”

31 januari 2020

'Steden zouden collectief wonen mogelijk moeten maken in oude kerken en verlaten fabrieken', aldus Steven Vromman (aka Low Impact Man) in De Standaard. Hij woont al enkele jaren in het cohousing-project 'De Schilders' in Sint-Amandsberg.

Cohousing-projecten die de deuren opengooien voor nieuwsgierige buren, inspireren. De meeste hebben wachtlijsten, klinkt het in De Standaard. Ze krijgen ook navolging, soms op initiatief van de steden. In Leuven staat met ’t Wisselspoor een groot project in de steigers op de site van de voormalige werkplaatsen achter het station. Het worden 51 units in een sokkel met toren, die verbonden zijn via een binnenstraat. Er komen een muziekacademie en een crèche in, en veel gedeeld groen. ’t Wisselspoor zet zich expliciet in de markt als antidotum voor de stadsvlucht. Dat doet ook het Bijgaardehof in Gent, een groot project met 59 woonunits en een wijkgezondheidscentrum.

 

Opvallend: ook ontwikkelaars en sociale huisvestingsmaatschappijen experimenteren met collectief wonen. "Het zijn formules waar mensen zo in kunnen stappen", zegt architect en stedenbouwkundige Peggy Totté. "Velen zijn gecharmeerd door het idee van groepswonen, maar zien het niet zitten zelf iets uit de grond te stampen. Dan is een mildere versie een optie: je koopt een woning of appartement met wat gemeenschappelijke ruimtes."

 

Er is nog veel potentieel, aldus Steven Vromman. "Het zou goed zijn als steden dit verder zouden ondersteunen door collectief wonen mogelijk te maken in oude panden die vrijkomen: oude kerken, winkelruimtes, verlaten fabrieken. Zo halen ze de doelstelling om compacter te wonen, verleiden ze mensen om in de stad te blijven, vinden ze een nieuwe bestemming voor oude panden en zetten ze in op sociale doelen. Dat is winst op vele fronten."