Nieuws

'Bouwsector staat voor 4e industriële revolutie'

3 februari 2020

De bouwsector staat de komende jaren voor grote uitdagingen. Vooral omdat de technologie in de bouw razendsnel verandert. Dat zegt de Bouwunie in het VRT NWS-programma “De markt”.

“We staan aan de vooravond van de digitalisering in onze sector. Het is van belang dat de zelfstandigen en kmo’s mee op die kar springen”, zegt Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie.

 

Daarin ziet Waeytens een belangrijke rol weggelegd voor het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf, kortweg WTCB. Dat centrum, dat door de bouwsector opgericht is om technologisch advies te geven aan aannemers, wordt dit jaar bekroond met “Gouden baksteen”, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Bouwunie.

 

Die vernieuwingen gaan op dit moment razendsnel, zegt Bart Ingelaere, adjunct directeur-generaal van het WTCB. “We zitten aan de vierde industriële revolutie. Het is geen technologische evolutie, het gaat veel sneller.”

 

Door de nieuwe technologieën is er op dit moment geen evolutie maar eerder een revolutie, stelt Ingelaere vast. “Vroeger stegen alle eisen in de bouw gestaag. Vergelijk het met een auto uit 1995, die is niet meer te vergelijken met een auto van nu. Dat is ook zo met woningen. Een woning uit 1995 is technologisch al serieus achtergesteld in vergelijking met woningen die nu gebouwd worden.”

 

Concreet worden in de bouwsector meer en meer digitale technologieën gebruikt, bijvoorbeeld om met computermodellen een gebouw volledig te ontwikkelen en om muren in beton te printen.

 

Om met die nieuwe technologie te werken, is er ook gespecialiseerd personeel nodig. Jean-Pierre Waeytens benadrukt dat er “zeer bekwame mensen” werken in de Belgische bouwsector. Tegelijk stelt hij vast dat de bouw te weinig mensen vindt.