Innovatie

Architectuur en natuur in één ontwerp, klaar voor industrie 4.0

26 juni 2020

De gloednieuwe Renson Outdoor site krijgt stilaan vorm langs de E17 in Kruisem / Nazareth. Hoog tijd om even stil te staan bij hoe het ontwerp van dit gigantische project tot stand kwam. Als landmark valt er namelijk niet naast te kijken, op weg tussen Kortrijk en Gent, maar om te weten hoe dit megaproject tot stand kwam, waaraan het moest voldoen en hoe het ‘future proof’ uitgetekend werd, legden we ons oor te luister bij architecten Luc Binst (Binst Architects) en Wim Embo (Embo Architecten)

Tuinpaviljoen XXL langs de snelweg

Een kleine 20 jaar geleden is het intussen dat het Renson hoofdkantoor – ook al langs de E17 – in Waregem in gebruik genomen werd. Het opvallende ontwerp van destijds was van de hand van wijlen Jo Crepain … 2 decennia later krijgt de nieuwe Renson-vestiging 10 km verderop langs diezelfde E17 de stempel van diens toenmalige partner Luc Binst (CEO Binst Architects). Een stempel met een duidelijke boodschap, trouwens. Want uit het ontwerp valt duidelijk op te maken dat het de ‘outdoor living’ afdeling van Renson is die er zijn nieuwe thuis zal vinden.

 

Luc Binst (Binst Architects): “De snelwegen van morgen zijn de ‘backbones’ van nieuwe stedenbouw, statements, landmarks en linemarks. De architectuur van het Outdoor Experience Center past perfect in dat plaatje: als een 380 meter lang paviljoen en billboard voor Renson langs de E17 autosnelweg.”

 

“Het hele ontwerp van deze nieuwe Renson vestiging is inderdaad vanaf dag 1 effectief ontwikkeld vanuit de ‘outdoor living’ beleving die er achter zit,” bevestigt Luc Binst. “Dat bracht ons op het idee om het gebouw – met een indrukwekkende lengte van 380m – vorm te geven als een ‘tuinpaviljoen XXL’ langs de snelweg. Zowel kantoren, als productie en showroom zijn geïntegreerd in die paviljoengevel en dus is de link snel gemaakt met wat er achter die façade wordt gemaakt en verkocht. In de heel lichte en horizontale architectuur langs de snelweg zitten trouwens zowel eigen gevelelementen van Renson, als natuurelementen verwerkt, die het totaalverhaal rond ‘outdoor living’ nog versterken. Conceptueel vormt de gevel van de fabriek één geheel met de kantoren én NOA showroom. De horizontale luifels in het kantoorvolume – op het niveau van de showroom en de burelen op de verdieping – worden doorgetrokken over de volledige lengte van de fabriekskant langs de E17. De overige hogere gevels van de fabriek krijgen bewust een lichtere tint t.o.v. die gevel.”

Zero energy impact

Ook op technisch vlak wordt deze nieuwe site er één die natuur ‘ademt’, letterlijk en figuurlijk. Want achter de indrukwekkende façade, gaat een ‘zero energy impact’ project van in totaal 100.000 m² schuil. ‘Terug naar de natuur’, niet enkel in woorden, maar dus ook in daden: met de meest duurzame nieuwe technieken voor verwarming en koeling. Een site die bovendien volledig zelfvoorzienend is in water- en energieverbruik en uitgerust met natuurlijke oplossingen gezond en comfortabel leven en werken. Zo wil Renson ook op dat vlak een statement maken. ‘Practice what you preach’, zo u wil. Maar met één duidelijk doel voor ogen: duurzaam en energie-efficiënt produceren om gezond en comfortabel buitenleven mogelijk te maken.

 

Industrie 4.0: standardisation in customization

Wim Embo (Embo Wim architectenburo bvba) neemt de bouw van de nieuwe fabriek (productiehallen) voor zijn rekening. En ook daarvoor werd niet over één nacht ijs gegaan. “Deze nieuwe site moest namelijk vooral in functie van de productie die er komt ‘futureproof’ ontworpen worden, met aandacht voor de specifieke eisen die Renson stelde.”

 

“Voor onze nieuwe vestiging zetten we sterk in op de automatisering van de productieprocessen,” verklaart Dieter Heyman (Business Unit Manager Outdoor Renson) nader. “Er komt een automatisch hoogbouw magazijn om profielen op te slaan en een speciaal ontworpen, computergestuurde productielijn (‘aorta’) om onderdelen efficiënt samen te stellen tot bestellingen op maat. Dat maatwerk is voor Renson de focus voor de toekomst: door dat operationeel te kunnen standaardiseren, kunnen we ons verder differentiëren. ‘Standardisation in customisation’, zo noemen we het.”

 

Wim Embo: “De productieflow vanuit de automatische hoogbouw (26m hoog) en de aorta waren het uitgangspunt voor de inrichting van de nieuwe productie-site, en dat samen met het feit dat er op verschillende verdiepingen gewerkt wordt. De manden met profielen komen op de 1ste en 2de verdieping uit de hoogbouw.  De profielen worden bewerkt (zagen, frezen, boren, enz…) en gaan dan op een ‘kar’. Al deze karren met profielen worden 4 verdiepingen hoog gestapeld in de aorta (10m hoog). Afhankelijk van het kleur dat die moeten krijgen, worden die karren dan via een liftensysteem naar het gelijkvloers getransporteerd, waar zich de lakstraat bevindt. Deze flow gekoppeld aan de in- en outbound aan de achterzijde, heeft mee de lay-out van het ontwerp bepaald. Dat is gekenmerkt door een basisstructuur met een raster van 12 x 12m als draagstructuur voor de verdiepingen. Het dakenpatroon (12m x respectievelijk 24 en 36m) ligt in het verlengde hiervan.”

 

Wim Embo (Embo Wim architectenburo bvba): “De productieflow vanuit de automatische hoogbouw (26m hoog) en de aorta waren het uitgangspunt voor de inrichting van de nieuwe productie-site”

 

Produceren op verdiepingen eist volgens Embo onder andere een brandveilige werkomgeving.  Een betonnen skeletbouw is hiervoor dan ook de geschikte oplossing. In combinatie met beton- en rotswolwanden worden zo de brandcompartimenteringen bepaald. Verder zijn het draagvermogen van de welfsels (1.000 kg/m2) en de richting van de voorgespannen draagbalken bepaald geweest op basis van de afmetingen van de machines die er komen en de standaard lengtes van de profielen die er zullen verwerkt worden. Volgens Wim Embo was het een heuse evenwichtsoefening tussen functionaliteit, architectuur, maatvoering en kostprijs om de integratie van het automatische hoogbouwmagazijn en de aorta (het computergestuurde rekkensysteem binnen in de betonconstructie van het gebouw) met hun specifieke eigenschappen te laten aansluiten op de betonstructuur. “Ook de integratie van brandluiken, liften, enzovoort was een flinke uitdaging rekening houdend met de gestelde brandnormeringen. Verder was de wens van Renson ook om veel natuurlijk licht binnen te kunnen brengen op de verschillende verdiepingen, gecombineerd met nightcooling tijdens de zomermaanden. Zo kan er natuurlijk gekoeld worden dankzij frisse nachtlucht die via inbraakveilige roosters binnenkomt en in de massa van het gebouw opgeslaan wordt.”

 

“De samenwerking met de verschillende betrokken partijen verloopt vlot,” aldus Wim Embo. “Zeker ook met de buitenlandse aannemers voor de automatische hoogbouw en de aorta. Het inpassen van de nevenaannemers in de verschillende faseringen van de bouw is dan wel weer een huzarenstukje. Gelukkig zijn er de wekelijkse werf – en coördinatievergaderingen die ervoor zorgen dat alle neuzen in dezelfde richting wijzen.”

NOA: unieke ‘Outdoor living’ totaalbeleving

Kunnen beleven, ervaren, voelen, ruiken, horen en smaken wat ‘outdoor living’ in de praktijk kan betekenen. Dat is waar NOA voor staat: Een totaalbevelevingspark/-showroom waar op initiatief van Renson dertig gelijkgestemde, internationale high end partners de krachten bundelen om bezoekers eind 2021 onder te dompelen in verschillende unieke tuinscènes, te inspireren en intrigeren. Samen maken ze van NOA het neusje van de zalm als het op uniek buitenleven aankomt. Hier geen geïsoleerde producten, maar scènes. Geen ondoordacht samenspel van losse designstukken, maar gestileerde totaalplaatjes voor de meest uiteenlopende tuinen. Weliswaar met Renson als initiator, bouwheer, coördinator en ‘host’, maar met een sterk totaalverhaal van alle dertig ‘outdoor living’ partners die design hoog in het vaandel dragen. Stuk voor stuk delen zij dezelfde ambitie om met NOA comfortabel, high end buitenleven op de radar te zetten, als een merk overschrijdend verhaal. Net zoals Noa ooit alle dieren verenigde op zijn ark, worden hier alle facetten van buitenleven samengebracht voor een nooit geziene totaalbeleving.

 

Renson Outdoor: work in progress (video)