Opinie

"Post-covid ontwerpen: genieten van buitenlucht en een streepje zon mag geen luxe zijn"

Hans Wynant, coördinator Mijn Thuis Op Maat • 16 september 2020

De lockdown heeft het belang van een woning en waar die is ingeplant meer dan ooit in de verf gezet. Nog nooit waren we letterlijk zo aan onze woning gekluisterd. De woning werd plots voor de volle 100 procent herleid tot onze enige leefomgeving. Onverwacht kreeg ze er de functies bij van kantoor, schoolklas, speelplaats, sportzaal, ontspanningsruimte... En dit vaak allemaal op hetzelfde tijdstip.

Dat COVID-19 een enorme impact heeft op onze samenleving en daaraan gekoppeld ons woninggebruik en leefgewoonten staat buiten kijf. Het zou van de grootste arrogantie getuigen als we hier als maatschappij geen lessen uit trekken. Bijsturen en nieuwe wegen bewandelen is de opdracht. Uiteraard zijn er zaken die van zodra het weer kan terug op de rails gezet moeten worden. Andere zaken moeten we luidop in vraag durven te stellen. Het signaal van de natuur is meer dan een pure gezondheidskwestie.

 

Hoe we vandaag wonen, werken, leven en omgaan met open ruimte hebben we gedwongen mogen beleven en in vraag stellen. De machine haperde al geruime tijd, maar dat wilden we niet altijd inzien. We susten liever ons geweten door zuivere lucht af te kopen, houtpellets aan te voeren over de oceanen, de energiebron voor onze wagens voorzichtig te transformeren, maar het intensieve gebruik ervan verder te zetten.

Mijn Thuis Op Maat 2020: Lichtrijke woning met stadstuin - Ypsilon Architecten

Vaak ligt de oplossing niet bij het aanreiken van alternatieven. Dat leidt in veel gevallen tot tussentijdse oplossingen. Ons gedrag wijzigen heeft een veel grotere en duurzamere impact. Kijk naar het werkgerelateerde mobiliteitsprobleem. Waarom blijven we ons allemaal filegewijs naar dezelfde plek verplaatsen, om daar één of meerdere uren later in een landschapskantoor terecht te komen waar iedereen een hooftelefoon op heeft?

 

COVID-19 zal de creativiteit van architecten zeker uitdagen, in die mate dat we zullen spreken over het post-COVID-19 ontwerpen. Nu al worden landschapskantoren en vaste ramen  in vraag gesteld. Op residentieel niveau zal het programma van eisen een afsluitbare thuiswerkruimte een plek krijgen. De integratie van (meer) groene ruimtes in dorpen en steden staat meer dan ooit op de voorgrond, want het recht op buitenlucht en een streepje zon mag geen privilege zijn voor eigenaars van een privétuin. Wat we meegemaakt hebben krijgt zonder twijfel een vervolg.

Benieuwd naar het wonen van morgen?

Tijdens Mijn Thuis Op Maat 2020 vind je alvast heel wat inspiratie. 100 architecten zwaaien de deuren van een gerealiseerde woning open: op locatie (zondag 27 september) of virtueel!