Nieuws

Premie voor energierenovatie nu ook voor huidige eigenaars

3 november 2020

Vanaf 2021 wordt een maatregel versneld ingevoerd om de Vlaamse woningen energiezuinig te maken: de EPC-labelpremie voor alle woningeigenaars. Dat meldt De Tijd. Onlangs voerde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir al de EPC-labelpremie in voor wie een woning koopt, krijgt of erft vanaf 2021. De maatregel wordt nu versneld uitgebreid voor alle eigenaars die een woning hebben met een slechte energieprestatie.

Wie een woning bezit met een slechte energieprestatie, een label E of F, en die binnen een periode van 5 jaar grondig renoveert tot een label A, B of C, kan vanaf 2021 een EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan oplopen tot 5.000, 3.750 en 2.500 euro voor renovaties tot respectievelijk label A, B en C. Ook wie een appartement renoveert van een label D, E of F naar label A of B kan een EPC-labelpremie van respectievelijk 3.750 en 2.500 euro krijgen. De nieuwe premie kunt u niet combineren met de bestaande totaalrenovatiebonus. 

 

Verdubbeling premies

Voorts komt er volgend jaar een verdubbeling van enkele renovatiepremies. De basispremie voor isolerende beglazing verdubbelt van 8 naar 16 euro per m². De basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant verdubbelt ook van 15 naar 30 euro per m². De premie voor de isolatie van buitenmuren in de spouw (5 euro per vierkante meter) of voor de isolatie van buitenmuren aan de binnenkant (15 euro per vierkante meter) blijft ongewijzigd. 

 

Volgens de Vlaamse langetermijnrenovatiestrategie moeten bestaande woningen in Vlaanderen tegen 2050 een vergelijkbaar energieprestatieniveau halen als nieuwbouwwoningen met een vergunningsaanvraag in 2015.

Bronnen