Innovatie

Frisse kleuren voor Theodor Heuglin School

12 november 2020

Het nieuwe gebouw voor de middelbare afdeling van de Theodor Heuglin School bestaat uit twee met elkaar verbonden atriumstructuren, die in de noord-zuidrichting iets verschoven zijn. De open rondgangen vormen een overgangszone tussen de binnen- en buitenruimtes en geven het gebouw een indruk van lichtheid, De zonneweringsschermen die een belangrijke rol spelen in het gevelconcept bestaan uit Soltis Perform 92 van Serge Ferrari. Dankzij de hoge transparantie is de zichtbaarheid van binnen naar buiten optimaal. Het materiaal en kleurconcept geeft de gevel een luchtige en frisse uitstraling.

Een fris kleurconcept

De zonweringssystemen worden door het architectenbureau Glück + Partner uit Stuttgart voor elk gebouw individueel geselecteerd en aangepast aan het gebruik van het gebouw en aan het bouwconcept. Aangezien het grootste deel van de gevel bestaat uit een vakwerkconstructie met kamerhoge beglazing, was het voor het planningsteam belangrijk dat de bouwconstructie niet te massief overkomt als de zonneschermen worden neergelaten, wat met jaloezieën het geval zou zijn geweest. Er is dus gekozen voor textiel zonwering met een lichte uitstraling. De architecten konden kiezen uit de 48 verschillende kleuren van de Soltis Perform 92 collectie. De gekozen kleurschakering bestaande uit 2 tinten groen en een grijze kleur verwijzen naar bamboe, anijs en kiezelsteen, die de omringende natuur en de omgeving weerspiegelen. "De omgeving wordt gekenmerkt door oude lindebomen en weiland. De groentinten van de lindebomen vindt u terug in de zonnewering en refereert naar de omgeving. Dankzij de kleurrijke zonnewering komt de gevel vrij en wordt hierdoor luchtig. Binnen krijgt de ruimte daardoor een bijkomend effect: de kamers baden in een zonovergoten, lichtgroen licht, wat een zeer warme en tegelijkertijd frisse sfeer creëert", zegt Søren Rafn, van Glück + Partner, die het kleurenconcept uitlegt.

Gulden middenweg tussen transparantie, privacy en warmtereductie

Naast het brede scala aan ontwerpmogelijkheden heeft Serge Ferrari's zonweringmateriaal ook indruk gemaakt op het planningsteam met zijn functionele prestatie. "Aangezien het gebouw op een heuveltop ligt en omgeven is door open ruimtes naar het westen en oosten, zou het erg jammer zijn geweest als we de vloeiende overgang tussen binnen- en buitenruimte zouden moeten opgeven. Hier ondersteunt Soltis Perform 92, met zijn microperforatie en hoge lichttransmissie, in grote mate ons centrale ontwerpthema door steeds een visuele referentie van binnen naar buiten te garanderen dankzij zijn zeer goede transparantie. Tegelijkertijd fungeren de schermen uitstekend als verblindingsbescherming en wordt de privacy behouden door het inkijken in de klaslokalen van buitenaf te verminderen. Dit zonweringmateriaal was gewoon de gulden middenweg tussen transparantie, privacy en effectieve vermindering van de warmte-inbreng", zegt Søren Rafn over het besluitvormingsproces. Binnen het uitgebreide zonweringprogramma van Serge Ferrari wordt Soltis Perform 92 gekenmerkt door de hoogste reductie van de warmte-inbreng. Tot 92% van de warmtestraling wordt gereduceerd door reflectie, transmissie en absorptie

ZIP-systeem met optimale doekspanning

Er is gekozen voor een ZIP-systeem bij de fabricatie van de zonnewering. In vergelijking met een traditioneel kabelsysteem met valstang bekomt men een hermetische beschaduwing zonder lichtspleten en een grotere stabiliteit onder windbelasting. Een speciale eis voor het ontwerp was dat de geleiderails niet breder mochten zijn dan de stijlen van de gevelconstructie. De combinatie van een speciale ZIP-rits en een hoge dimensionale stabiliteit, resulterend uit het Précontraint fabricageproces van Serge Ferrari zorgt ervoor dat de doekspanning constant, optimaal en kreukvrij blijft.

 

Dat wordt ook bevestigd door Søren Rafn van Glück+Partner: "Het resultaat ziet er echt heel goed uit en past uitstekend bij dit project, zowel qua ontwerp als qua functie. We hebben tot nu toe altijd zeer goede ervaringen gehad met de schermen van Serge Ferrari, onder andere met betrekking tot de lange levensduur van de materialen waar we veel belang aan hechten. We kijken er momenteel opnieuw naar een schoolproject, waar een textiel zonneweringsoplossing met Soltis een voor de hand liggende architectonische optie is”.

Bouwgegevens

  • Project: Theodor Heuglin School, Ditzingen
  • Opdrachtgever: Gemeente Ditzingen
  • Architecten: ARGE Glück + Partner GmbH en Kubus360 GmbH, Stuttgart
  • Productie en installatie van zonweringssystemen: J. Paul GmbH, Filderstadt
  • Gebruikte stoffen: Soltis Perform 92 kleuren Bamboe, anijs, kiezelsteentjes
  • Grootte van de elementen: breedte ca. 115 à 345 cm, hoogte ca. 330 cm.
  • Totale oppervlakte: ca. 1.150 m²
Nuttige links
Soltis Perform 92

Soltis Perform 92 werkt als een echt thermisch schild. Het houdt tot 97% van de warmte tegen als het buiten wordt geplaatst. Deze microgeperforeerde screen, verkrijgbaar in 48 kleuren, is de screen die de beste thermische prestatie biedt.