Nieuws

Als gegoten... Betonwandeling door Leuven

7 december 2020

Stad en Architectuur ontwikkelde samen met FEBELCEM een wandelkaart met een selectie van historische en hedendaagse projecten in Leuven waarin beton een hoofdrol speelt. Brutalistische universiteitsgebouwen uit de jaren 70, recente kantoren in ambachtelijk stampbeton of ook woongebouwen in opvallend prefabbeton: een verscheiden selectie van 14 projecten illustreert de uitzonderlijke mogelijkheden van beton als bouwmateriaal. De gratis kaart zet je op weg om de projecten op eigen houtje te ontdekken. Daarnaast verruimt een lexicon je kennis over de verschillende aspecten en toepassingen van beton.

Foto: Stad en Architectuur

Beton is vandaag veel meer dan een eenvoudig ‘low tech’ bouwmateriaal. Er bestaat ondertussen een haast eindeloze reeks betonsoorten met uiteenlopende eigenschappen: hoge sterkte, ultralicht en isolerend, zelfreinigend of lichtdoorlatend beton, onderwaterbeton enz.

 

Beton geeft bovenal op een vernieuwende manier ruimtelijke oplossingen. De 14 projecten bewijzen dat beton op vormelijk, constructief en bouwfysisch vlak over bijzondere capaciteiten beschikt om unieke en tijdloze bouwwerken te realiseren. Projecten die complexe vraagstukken het hoofd bieden en waar beton een toegevoegde waarde levert op vlak van materialiteit en vormentaal.

 

Aan de hand van actuele en historische cases laat deze kaart zien dat beton een materiaal is dat (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en kunstenaars inspireert en aanzet om te blijven innoveren. Deze selectie van Leuvense projecten, samengesteld door Stad en Architectuur vzw in samenwerking met FEBELCEM, wil hierbij een staalkaart en inspirator zijn.

Hoe te verkrijgen?

Een exemplaar van de wandelkaart kan je verkrijgen via stadenarchitectuur.be. Op de website vind je ook een digitale kaart die je de weg wijst naar de vele projecten met extra informatie.