Nieuws

Gare Maritime, Handelsbeurs en BotaniCo winnen prestigieuze RES Awards

11 december 2020

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2020 zijn gisteren bekroond tijdens de derde editie van de Real Estate Society (RES) Awards. Grote winnaars dit jaar zijn: de Handelsbeurs (eld, Origin Architecture and Engineering), een bruisende belevingsplek in het hart van Antwerpen; het historische Gare Maritime in Brussel (Neutelings Riedijk, Bureau Bouwtechniek), ook bekend als het grootste houtbouwproject van Europa; en BotaniCo (360 architecten), een bijzonder cohousingproject in Leuven. Een zevenkoppige jury van experts en prominenten loofde de laureaten voor hun sterke inspanningen op het vlak van duurzaamheid, design en innovatie.

Gare Maritime - Neutelings Riedijk, Bureau Bouwtechniek - Foto: Filip Dujardin

Tijdens een allereerste online awardshow, gepresenteerd door Hanne Decoutere, zijn vanavond de prestigieuze RES Awards 2020 uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS). Elk jaar opnieuw prijst de RES met zijn awards de meest buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren. Ditmaal werden prijzen uitgereikt in de categorieën residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en commercieel vastgoed. De voorbije maanden dienden tientallen projectontwikkelaars en architecten hun strafste projecten van het voorbije jaar in, in de hoop één van de felbegeerde ‘Oscars van de Belgische vastgoedsector’ in ontvangst te mogen nemen. 

 

Een zevenkoppige vakjury van experts en prominenten duidde uiteindelijk de drie zegevierende projecten aan. Het ging om Peter Vanden Abeele (bouwmeester van Gent), Kristiaan Borret (bouwmeester van Brussel), Steven De Haes (decaan Antwerp Management School), Serge Fautré (erevoorzitter UPSI-BVS), Ingrid Ceusters (Women on Board), Dirk Mattheeuws (voorzitter NAV) en Jean-Philip Vroninks (bestuurder ULI). Juryvoorzitter was opnieuw Frederik Lesire.

 

Handelsbeurs

Het eerste project dat in de prijzen viel, was de Handelsbeurs in Antwerpen, een bruisende belevingsplek in het hart van de Scheldestad. Na jaren van verloedering werd het beschermde historische monument onlangs met het grootste respect weer nieuw leven ingeblazen. Het neogotische monument is nu omgetoverd tot een multifunctionele ontmoetingsruimte, waar allerlei evenementen kunnen plaatsvinden zoals congressen, modeshows, galadiners, tentoonstellingen of concerten. Bovendien biedt de Handelsbeurs nu ook plaats aan een prachtig vijfsterrenhotel en een toprestaurant. De nieuwe Handelsbeurs is een realisatie van de Antwerpse architecten ELD, het Brusselse Origin Architects and Engineering, Arcade Groep en de Gentse aannemer Denys, in opdracht van AG Vespa en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV. De Handelsbeurs won in de categorie ‘Beste (Semi-)Publieke Ontwikkeling’. 

 

Jury: “Dit ambitieuze project stond voor enkele stevige uitdagingen. Binnen een strakke planning moest gebruik worden gemaakt van zeer specifieke constructie- en restauratietechnieken en daar is het team met grote onderscheiding in geslaagd. De Antwerpenaars zelf hebben de Handelsbeurs inmiddels herontdekt en omarmd als een duurzame, levendige plek waar ze in contact kunnen komen met een opmerkelijk stukje uit de rijke (architecturale) geschiedenis van de Scheldestad. Het is, ons inziens, onmogelijk om als ontwikkelaar, architect of vastgoedprofessional een groter compliment te krijgen.”

Handelsbeurs - eld, Origin Architecture and Engineering

Gare Maritime

In de categorie ‘Beste Commerciële Ontwikkeling’ werd vanavond Gare Maritime in Brussel tot winnaar gekroond. Het voormalige goederenstation op de site van Tour & Taxis werd herbestemd tot het grootste houten kantoorgebouw van Europa, dat ook volledig energieneutraal is. Dankzij onder meer de aanleg van een grote binnentuin en bomen en het toevoegen van winkels staat het gebouw inmiddels ook bekend als de ‘overdekte stad in de stad, waar het nooit regent’. Gare Maritime werd gerealiseerd door de Brusselse ontwikkelaar Extensa Group, samen met het Rotterdamse Neutelings Riedijk Architecten (dat in 2018 al eens in de prijzen viel met het Herman Teirlinckgebouw in Brussel) en het Brusselse Bureau Bouwtechniek. 

 

Jury: “Als één project in Brussel zonder woorden kan aantonen dat er een schitterende en duurzame toekomst kan weggelegd zijn voor vervallen patrimonium, dan wel Gare Maritime. De eigentijdse interpretatie van deze indrukwekkende en historische stationshal, met zijn vernieuwend werk- en retailconcept, is een uniek project te noemen. Het creëert niet alleen een aangename omgeving voor de dagelijkse bezoekers, het luidt ook een tijdperk in van een nieuw soort stedelijkheid.” 

Gare Maritime - Neutelings Riedijk, Bureau Bouwtechniek

BotaniCo

De prijs voor ‘Beste Residentiële Ontwikkeling’ ging naar BotaniCo. Het oude schoolgebouw op de Kapucijnenvoer werd onlangs herbestemd als het eerste cohousingproject van Leuven. Het omvat 28 bijna energieneutrale woningen en appartementen. Elk gezin heeft zijn eigen woonst, maar deelt ook een aantal ruimtes, zoals logeerkamers, een grote keuken en een coworkingplek. Op die manier neemt het project goed vijf keer minder plaats in dan een klassieke verkaveling. Cohousing Projects maakte de realisatie van deze duurzame ontwikkeling mogelijk in samenwerking met het Gentse 360 Architecten, het Roeselaarse Establis, het Gentse studiebureau Istema en bouwbedrijf Beneens uit Olen.

 

“BotaniCo is niet alleen een succesvolle combinatie van erfgoed en energiezuinige renovatie. Dit cohousingproject combineert ook de luxe van de privacy van een eigen woning met sociale betrokkenheid en groepsgevoel. Cohousing biedt ook een antwoord op de uitdaging van de beperkte ruimte die beschikbaar is in de stad. Dit project daagt je uit om na te denken over een andere manier van leven in de stad.”

BotaniCo - 360 architecten

Bronnen
  • Bereal