HQ Cordeel - Foto: Tim Fisher

Nieuws

Laureaten Staalbouwwedstrijd '20 bekend: HQ Cordeel, CART, A Giant Sculpture, Parkeergebouw IMEC-KUL

22 februari 2021

Infosteel maakte zonet de laureaten van de Staalbouwwedstrijd 2020 bekend. De wedstrijd bekroont de knapste staalbouwprojecten en wordt jaarlijks georganiseerd beurtelings in België en in Luxemburg. De deelname aan de Staalbouwwedstrijd 2020 stond open voor bouwprojecten op Belgische bodem die volledig of gedeeltelijk in staal gerealiseerd werden tussen juni 2018 en eind mei 2020. Ook projecten buiten Belgïe kwamen in aanmerking op voorwaarde dat een belangrijke partij betrokken bij het project haar hoofdzetel in België had. Er namen 66 projecten deel aan deze editie. Ontdek hieronder de vier winnaars.

Utiliteitsbouw - HQ Cordeel, Temse

De voormalige scheepswerf Boelwerf op het industrieterrein De Zaat in Temse werd de voorbije jaren omgevormd tot het nieuwe bedrijfsterrein van Cordeel zetel Temse. Nadat eerst enkele afdelingsgebouwen naar de site (ca. 20 ha) verhuisden, vormde het nieuwe hoofdkantoor het sluitstuk van de verhuis.


Het bestaande droogdok werd daarbij in de breedte overspannen door een staalstructuur van twee dubbelhoge vakwerken met tussenliggende dwarsliggers. Deze werd op twee betonnen volumes geplaatst die 72 m uit elkaar liggen en die tevens de toegangen tot het kantoor bevatten met telkens twee liften en twee trappen. De 2 kantoorlagen van elk 2.300 m² zijn volledig beglaasd van vloer tot plafond.

 

Architect: Binst Architects nv

Meer info

 

Residentieel : CART, Ham

Op een bescheiden, bijna driehoekig, bebost bouwperceel in een kmo-zone, met uitzicht op het Albertkanaal, verrezen een atelierruimte voor laswerken, een landschapskantoor voor circa vier personen en een woning met loftallures. Aangezien het perceel te klein was om het bouwprogramma volledig bovengronds te realiseren, zijn het lasatelier en bijhorende ruimtes ondergronds gerealiseerd. De loft en het kantoor bevinden zich grotendeels op de eerste verdieping en zijn ondergebracht in een royaal beglaasde doos op pijlers.


Om de activiteiten van het lasbedrijf in de verf te zetten, werd beslist om met zichtbaar blijvend profielstaal en stalen zonweringen te werken.

 

Architect: MAX8 architecten

Meer info

CART, Ham - Foto: Yannick Milpas

Specifieke elementen in staal : A Giant Sculpture, Kasterlee

Een gevarieerd landschap met naaldbossen op zandgrond, heidevelden, vennen, open stuifzanden, holle wegen en waterlopen: de Hoge Mouw, dat deel uitmaakt van de Kempense Heuvelrug nabij Kasterlee, is een bijzonder natuurgebied dat rijk is aan mystieke verhalen die teruggaan tot prechristelijke culturen. Op het hoogste punt van de heuvelrug – boven op de 30 m hoge slapende landduin van de Hoge Mouw – prijkt ‘A Giant Sculpture’, een permanente, sitespecifieke sculptuur.


Het gefacetteerde hoofd is opgebouwd als een koepel, die uit 2.115 aan elkaar gelaste, 6 mm dikke metalen driehoeken bestaat. Op enkele plekken zijn er stukken uitgespaard en aan één zijde is het mogelijk om de holle ruimte van de sculptuur te betreden. De kolos meet 6 x 5 x 3 m en weegt zo’n 2 ton.

 

Architect: Gijs Van Vaerenbergh

Meer info

A Giant Sculpture, Kasterlee - Foto: Matthijs van der Burgt

Industriële gebouwen : Parkeergebouw IMEC/KUL, Leuven

Op de campus Arenberg III, tussen de site van IMEC en het gebouw Computerwetenschappen van KU Leuven werd een nieuw parkeergebouw ingeplant.


Parkeren is niet altijd evident in een drukke universiteitsstad zoals Leuven. Imec en KU Leuven sloegen de handen in elkaar en investeerden samen in de bouw van een gezamenlijk parkeercomplex. Het werd een markant volume met acht bouwlagen en een capaciteit van 740 plaatsen, waarvan twee derde is voorbehouden voor imec en een derde voor de KU Leuven.


De architectuur werd tot de essentie gereduceerd. Het is een open stalen structuur die de dialoog met zijn omgeving aangaat. Het maskeert zijn functie niet. De hellingbanen dragen over drie traveeën (22,50 m) tussen de horizontale vlakken die de verbinding maken met de parkeerniveaus. De overspanning van de hellingbanen wordt gerealiseerd met HE 800 B-profielen die tegelijk de gevelafwerking zijn van zowel de hellingbanen als de kopse zijden van het gebouw.

 

Architect: Stéphane Beel Architects

Meer info

Parkeergebouw IMEC/KUL, Leuven - Foto: Luca Beel

Jury

De jury bestond uit :

  • Sébastien Seret, Greisch;
  • Eddy Hermans, Stabilogics;
  • Nicolas Raemakers, OSK-AR Architecten;
  • Ka Man Hün, BASF;
  • Dominique Pieters, Planopli;
  • Patrick Maes, Smulders;
  • Robin van Beveren, Basil Architecture

 

Publieksprijs: The Dutch Vault in Houten

Infosteel reikt ook een Publieksprijs uit. Meer dan 2.700 geïnteresseerden bekeken de projectfiches en brachten hun stem uit. The Dutch Vault in Houten (NL) kwam als winnaar uit de bus.

 

The Dutch Vault is goed voor 13.000 m2 productie-, opslag- en kantoorruimte in Houten. Dit ter vervanging van het historische muntgebouw in centrum Utrecht, dat 100 jaar dienst deed en niet meer up-to-date was. Ontwikkelaar Heylen Warehouses vertrouwde (opnieuw) op de symbiose tussen de bureau’s wilma en wastiau voor concept, architectuur, interieur en uitvoering.


De buitenkant van het nieuwe pand voor de Koninklijke Nederlandse Munt oogt als een kluis, met bijna geen zichtbare openingen. De facetten op de buitengevel zijn geïnspireerd op reliëf eigen aan de Nederlandse euromunten.


De goudkleurige gevelbekleding bestaat uit voorgelakte geprofileerde staalplaten (ISIS 55/120-7 puntprofielen, voorgelakt Granite Silky Shine Gold 50µm van ArcelorMittal) die in verschillende richtingen geplaatst werden (gemonteerd op een achterstructuur van verzinkte metalen studs) en zo voor een nieuwe dimensie zorgen. De verticale en horizontale lagen ontmoeten elkaar in de nieuwe, gefacetteerde gevel.

 

Architect: wilma wastiau

Meer info

The Dutch Vault, Houten - Foto: Martijn Kort Photography