event

Bouwunie organiseert de ‘Bouwroute’: een coronaveilig opendeurweekend voor Vlaamse bouwbedrijven

5 maart 2021

Tijdens het weekend van 13 en 14 maart organiseert Bouwunie de Bouwroute, een groots coronaveilig opendeurweekend voor Vlaamse bouwbedrijven. Meer dan tweehonderdzestig deelnemende bedrijven openen dat weekend de deuren voor wie inspiratie wil opdoen om te (ver)bouwen.

Foto: Bouwunie - www.bouwroute.be

Tijdens het weekend van 13 en 14 maart organiseert Bouwunie de ‘Bouwroute’, een groots coronaveilig opendeurweekend voor Vlaamse bouwbedrijven. Meer dan tweehonderdzestig deelnemende bedrijven openen dat weekend de deuren voor wie inspiratie wil opdoen om te (ver)bouwen.

 

“Door de coronacrisis zijn vele bouwbeurzen jammer genoeg niet fysiek kunnen doorgaan”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Met dit initiatief bieden we bouwers en verbouwers toch de kans om live en coronaveilig kennis te maken met een divers aanbod aan bouwproducten- en diensten. Een week na de digitale editie van Batibouw is het voor bouwbedrijven ook het ideale moment om zichzelf in de schijnwerper te zetten. Bovendien is ook het lokale aspect van belang. Het ‘Winkelhieren’ van UNIZO staat meer dan ooit centraal. We willen de mensen stimuleren om op zoek te gaan naar de vakman om de hoek. Dat brengt voor beide partijen vele voordelen met zich mee.”

 

De Bouwroute is reeds vele jaren een vaste waarde in de regio Klein-Brabant Vaartland. Vanaf dit jaar breidt Bouwunie het concept uit over gans Vlaanderen.

 

 

Op afspraak

De bezoeken tijdens de Bouwroute gebeuren verplicht op afspraak. Het inplannen via www.bouwroute.be verloopt heel praktisch.

 

“Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een nieuwe keuken, de badkamer wil renoveren of het dak isoleren kan in eigen provincie of regio op zoek naar de professional vlakbij”, aldus Jean-Pierre Waeytens. “Om te reserveren bij de vakman naar keuze ziet men meteen welke tijdsloten nog beschikbaar zijn.  Aangezien er enkel op afspraak wordt gewerkt, is mogelijk om met twee personen een showroom te betreden. Zo kunnen (ver)bouwers  toch met twee personen samen kijken, vergelijken en keuzes maken.”

 

Coronaveilig

Door de spreiding en het werken op afspraak worden grote concentraties bezoekers op een kleine oppervlakte vermeden. Alle deelnemende bouwbedrijven krijgen uitgebreide informatie om rekening te houden met de geldende coronamaatregelen.


“We willen een coronaveilige beleving garanderen aan de bezoekers en de bouwbedrijven. Tegelijk zetten we ondernemerschap in de kijker en geven we een signaal dat ook de bouw en de economie moeten blijven draaien.”

 

Overgangsjaar voor de bouw 

Volgens Bouwunie wordt 2021 een overgangsjaar. Voor de coronacrisis uitbrak ging het zeer goed in de bouw, maar sinds maart vorig jaar geraken de orderboeken minder goed gevuld.  Een derde van de bouwbedrijven zegt te weinig opdrachten binnen te krijgen.

 

“We hopen dat het vertrouwen bij de consument en de ondernemingen snel versterkt, en er terug meer geïnvesteerd wordt. Door de onzekerheid stokken de bouwplannen van gezinnen en bedrijven. Het is daarom van groot belang dat investeringen, ook die van de diverse overheden, niet stilvallen en zelfs gestimuleerd worden”, aldus Jean-Pierre Waeytens.
 
De overheid heeft de voorbije weken en maanden een aantal goede steunmaatregelen uitgewerkt. Zo is er de verlaging van het btw-tarief voor sloop en heropbouw en zijn er extra stimulansen voor wie renoveert. Ook via het Vlaams relanceplan wordt stevig geïnvesteerd in de bouwsector.

Nuttige links