Innovatie

Creatief lijnenspel op gevel met EQUITONE

8 maart 2021

Opmerkelijke architectuur vereist een zorgvuldige aandacht voor details. Complex en mooi, de aanblik van gevelmateriaal EQUITONE [linea] verandert met het ritme van de dag. De 3D-lijnenstructuur van dit natuurlijk composietmateriaal creëert een lichtspel dat elk gebouw tot leven laat komen. Graag delen we het mooie ontwerp van een unieke mantelzorgwoning in Udenhout uitgevoerd in EQUITONE [linea].

 

CONCEPT EN VISIE VAN DE ARCHITECT

Met het ontwerp van deze mantelzorgwoning wordt een esthetisch alternatief geboden voor de reguliere modulewoningen. Een modelwoning werd uitgevoerd voor de showtuin in Udenhout.

 

Deze modulewoning kan snel op iedere locatie geplaatst worden doordat ze is opgebouwd uit geprefabriceerde elementen. Een mantelzorgwoning is vaak een relatief klein gebouw, geplaatst nabij een bestaande woning. Eenvoud en soberheid zijn dan op hun plaats.

 

Het concept toont in eerste opzicht een compacte massa, maar is voorzien van verrassende details. Rust in materiaalgebruik, maar met een spel op detailniveau en samenkomst van beplatingselementen. De architect, Buro013 Architecten, wil met deze mantelzorgwoning laten zien dat ‘tijdelijk’ ook mooi kan zijn. De mantelzorgwoning heeft een op zichzelf staande kwaliteit en is niet gebonden aan architectuurstijlen in de omgeving.

 

Zo staat de eettafel aan het horizontale strookraam waardoor het uitzicht als een panorama ingekaderd wordt wanneer men aan tafel zit. De slaapkamer heeft twee verticale raampartijen. Hiervan is er één breed genoeg om een verzorgingsbed door te rijden zodat zelfs een bedlegerige bewoner nog steeds prettig kan genieten van ‘het buiten zijn’ op de veranda. Hier is voor een houten product gekozen dat fraai combineert met de EQUITONE-panelen.