Nieuws

Broeklin krijgt omgevingsvergunning

25 maart 2021

De Vlaamse regering verleent een voorwaardelijke omgevingsvergunning aan werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van Uplace in Machelen. Dat meldt De Standaard.

Beeld: broeklin.be

Vorig jaar stelde projectontwikkelaar Uplace het Broeklin-project voor: een mix van kmo’s, ‘maakwinkels’ en groene ruimte op een industriegebied in Machelen. Het ontwerp kwam van Alexander D’Hooghe, professor architectuur aan de Amerikaanse universiteit MIT, die als intendant ook de Oosterweelverbinding vlot trok.

 

Het concept kwam tot stand na ruim overleg met belanghebbenden als de gemeente Machelen en onder meer Voka en Unizo. Dat moest een nieuw debacle, zoals met het belevingscentrum Uplace, voorkomen. Broeklin zal volgens de initiatiefnemers meer dan drieduizend jobs opleveren.

 

Voorwaarden

Er worden wel strikte voorwaarden gekoppeld aan de omgevingsvergunning, vooral op het vlak van mobiliteit. Zo moet tijdens de openingsuren een shuttledienst ingericht worden met het station van Vilvoorde met een gemiddelde frequentie van één shuttlebus om de 7,5 minuten en een capaciteit van minstens 360 reizigers per spitsuur.

 

Ook de luchtkwaliteit zal gemeten worden. Als daaruit blijkt dat de jaargrenswaarde voor NO2 overschreden wordt én het project bijdraagt aan deze overschrijding van de norm, moet het aantal parkeerplaatsen sterk verminderen van 4.500 naar 3.480 plaatsen.

Beeld: broeklin.be