Innovatie

Hoeve uit 1789 wordt BEN-woning

18 mei 2021

In het landelijke Hove, in de provincie Antwerpen, vinden we midden in de velden de gerestaureerde hoeve van Serge Werniers. Werniers, zelf aannemer en projectontwikkelaar, stripte de hoeve die dateert uit 1789 volledig en bouwde er zowel zijn privéwoning als kantoorruimte. Doelstelling bij de heropbouw was om de originele charme van de hoeve te behouden maar tegelijk een laag E-peil te halen. Om in die opzet te slagen, betrok de aannemer ventilatiespecialist DUCO.

Waar vroeger een stalling stond voor koeien, staat nu de luxueus gerenoveerde privéwoning van Serge Werniers. Via een glazen sas kom je terecht in zijn kantoorruimte. De renovatie, die van start ging in 2018, is ondertussen afgerond. De vroegere gasthuishoeve bevoorraadde vanaf 1789 alle ziekenhuizen rond Antwerpen van melk, vlees, groenten en fruit. Aannemer Serge Werniers blies nieuw leven in de gasthuishoeve en restaureerde het tot een energiezuinige BEN-woning mét respect voor de oorspronkelijke structuren. Zo zijn de originele eiken balken nog steeds te zien in de dakstructuur.

 

BEN-woning met E-peil 12

Bijna-energieneutraal wonen is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Dat een hoeve uit 1789 getransformeerd wordt tot een state-of-the-art BEN-woning zie je dus niet elke dag. Een E-peil van 12 is al helemaal uitzonderlijk. “Om aan die doelstelling te kunnen voldoen, werden 100 zonnepanelen geplaatst, allemaal zuid en oost gericht”, vertelt eigenaar Serge Werniers. “Daarnaast kwam er ook een warmtepompsysteem met 4 putten van 120 meter diep. Deze geothermische installatie verwarmt het volledige gebouw aan de hand van vloerverwarming. Ook de driedubbele beglazen met aluminium profielen (7-kamersysteem) voorzien een optimale thermische isolatie die het E-peil ten goede komt.

Werniers is tevreden over het resultaat: “De hoeve ligt afgelegen en vormt voor mij echt een oase van rust. In het verleden verliep de samenwerking met DUCO altijd zeer goed dus had ik er het volste vertrouwen in voor mijn eigen woning!”

Nuttige links