Nieuws

Verdubbelde houtprijs wringt: ‘Wie ecologisch bouwt, wordt gestraft’

7 juni 2021

Bouwen in hout won de afgelopen jaren aan populariteit. Het is een ecologische techniek en dankzij CLT worden steeds grotere constructies mogelijk. In Londen is op die ­manier al een wolkenkrabber gebouwd. Vorig jaar begonnen de prijzen echter licht te stijgen en sinds enkele maanden zijn de prijzen verdubbeld. Ook de levertijden zijn onzeker, klinkt het in De Standaard.

De onrust op de houtmarkt zorgt niet alleen voor financiële problemen bij aannemers, maar heeft ook praktische gevolgen. Peter Suys (ondervoorzitter van Bouwunie en zaakvoerder van een groothandel in hout): "We verliezen veel tijd om uit te leggen dat het hout niet geleverd kan worden of veel duurder is geworden. Soms vliegen klanten uit, wat erop wijst dat die aan­nemers onder enorme druk staan."

 

Behalve hout is ook isolatie­materiaal, lijmen en staal fors duurder geworden, materialen die vooral nodig zijn om huizen ­klimaatvriendelijk te maken. ­Niko Demeester (secretaris-generaal van de Confederatie Bouw): "De particulier wordt door de gestegen marktprijzen als het ware ­gestraft om te voldoen aan wat maatschappelijk wenselijk is: ­klimaatvriendelijk bouwen."

 

De stijging van de houtprijzen komt vooral door een maatregel van de vorige Amerikaanse president Trump, aldus Demeester. "Die heeft een ban ingevoerd op de import van hout uit Canada naar de VS, net op het moment dat de vraag naar hout in Amerika door de coronacrisis sterk steeg. Daardoor is er een tekort in de VS en wordt er massaal hout in Europa gekocht."

 

Verwacht wordt echter dat die ban opgeheven wordt, waardoor de markt kan normaliseren.