Nieuws

Zonnepaneleneigenaars met digitale meter kunnen vanaf 20 juli compensatie aanvragen

12 juli 2021

Op 20 juli gaat het digitale loket open om de premie aan te vragen, meldt VRT Nieuws. Die premie is een compensatie voor eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter. Ook wie de komende jaren zo'n digitale meter krijgt en zijn zonnepanelen vóór 2021 installeerde, kan aanspraak maken op de premie.

In januari vernietigde het Grondwettelijk Hof de Vlaamse regeling rond de (virtueel) terugdraaiende digitale elektriciteitsmeter. Om tegemoet te komen aan het protest van gedupeerden stemde de Vlaamse regering in met een eenmalige premie. Voor een gemiddelde installatie zal die tussen de 1.300 en 1.700 euro schommelen. Het geld is bedoeld voor eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter hebben en voor zij die er in de toekomst één gaan krijgen.

 

Vorige week heeft de Vlaamse regering de premie formeel goedgekeurd, nadat verschillende instanties hun fiat hebben gegeven. Vanaf 20 juli kan ze aangevraagd worden via een digitaal loket. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir spreekt op vrt.be van een "een redelijke tegemoetkoming voor het verlies van de voordelen van de terugdraaiende teller, zonder te gaan oversubsidiëren op de kap van zij die geen zonnepanelen hebben."

 

De premie moet aangevraagd worden bij het digitale loket in Mijn Fluvius. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zal ze uiteindelijk uitbetalen. Wie nu al een digitale meter heeft en de premie voor midden november aanvraagt, krijgt het geld voor het einde van het jaar op zijn of haar rekening. De uiterste datum voor deze groep eigenaars is 19 januari 2022.

 

Voorts wil de Vlaamse Regering eigenaars van warmtepompen met zonnepanelen, die financieel het hardst worden getroffen door de afschaffing van de terugdraaiende teller, nog een bijkomende premie geven. Die regeling moet in het najaar klaar zijn.

Bronnen