Innovatie

Exclusieve rondleiding in het Zwin en warme ontvangst bij Verhelst

3 november 2021

Na een onderbreking van een jaar bracht NAV terug zijn bestuursleden en hun partners samen voor een gezamenlijke uitstap. Een 80-tal geïnteresseerden kregen eind oktober een rondleiding in het Zwin door niemand minder dan architecten Ralf Coussée en Klaas Goris, die er het nieuwe bezoekerscentrum ontwierpen. Achteraf kreeg de groep een warm onthaal in de showroom van Groep Verhelst in Knokke.

Het bezoekerscentrum en het Zwinpark vormen een nieuwe verbinding tussen de polders, de Zwinvlakte en de Noordzee. Het kijkcentrum werd in de Internationale Dijk verborgen en biedt een prachtig panorama op de Zwinvlakte. Het gebouw is geïnspireerd op de typologie van een traditionele Zeeuwse schuur en zorgt voor een beschut binnengebied in de vlakke, winderige polders. Naast de architecten nam ook Laurens Verlinde van Artes Depret een groep op sleeptouw.

Onafhankelijk adviseurs

Na de rondleiding verkaste de groep naar de showroom van Verhelst Bouwmaterialen & Tegels in Knokke-Heist. De Groep Verhelst, die 450 medewerkers telt, wil dé vertrouwde compagnon zijn voor elke bouwer. De multispecialist heeft jarenlang expertise opgebouwd als handelaar in bouwmaterialen en tegels, producent van prefab beton, natuursteenmaatwerk, gevelmaatwerk en als plaatsingsdienst voor chape en betegeling. Ook een logistieke poot over de weg en het water behoort tot de Groep. Onder de 10 vestigingen, die garant staan voor veel expertise en inspiratie, bevinden zich 5 vestigingen met complete trendgerichte showrooms en buitentoonpark. De showroom in Knokke-Heist vormt daarbij het paradepaardje. CEO Kathleen Verhelst, tevens federaal parlementslid voor Open.VLD, heette er de aanwezigen welkom.

 

Carl Broucke, adviseur architecten bij Verhelst, legde vervolgens uit wat Groep Verhelst voor architecten kan betekenen. “Omdat we niet gebonden zijn aan één of andere fabrikant, zijn we onafhankelijke adviseurs, en kunnen we van in ontwerpfase onze technische know how aanbieden. Circulariteit, ecologische voetafdruk en duurzaamheid zijn begrippen die niet meer genegeerd kunnen worden en grote invloed hebben op het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe projecten. Verhelst Bouwmaterialen kan, gesteund door de relatie met bijna alle fabrikanten, advies geven met betrekking tot de keuze en/of toepassing van de juiste materialen voor elk project, of het nu ruwbouw of afwerking is”. 

Terug samenzijn

Ook NAV-directeur Steven Lannoo en voorzitter Dirk Mattheeuws namen het woord. Zo werd er na de coronaperiode eindelijk de gelegenheid gevonden om past voorzitter Kati Lamens in de bloemetjes te zetten. Ook werd er stilgestaan bij het overlijden in 2020 van bestuursleden Raf Van den Bergh (NAV Vlaams-Brabant) en Pierre Tuypens. Die laatste maakte zich vele jaren verdienstelijk als lesgever, docent en auteur. Ook nationaal was hij actief, als ondervoorzitter en als secretaris-generaal. Zijn weduwe Nicole Verhaest en zoon Christophe namen de blijken van medeleven in ontvangst.

 

De aangename middag werd ten slotte afgesloten met een verrukkelijk walking dinner waarbij de aanwezigen konden verbroederen en verzusteren.

Kati Lamens en Dirk Mattheeuws

Nuttige links