Het beroep van de architect

'Stage in Barcelona was een architecturale en persoonlijke verrijking'

7 februari 2022

Een buitenlandse stage duwt je uit je veilig wereldje. Zo’n ommezwaai kan in het begin wat chaotisch zijn, maar de vele boeiende ontmoetingen en nieuwe inzichten maken dat al snel goed. Een unieke kans dus… Alleen: hoe begin je eraan? En waar moet je zeker op letten? We vroegen het aan architect Simon Desimpelaere. Hij kwam tijdens zijn studies in Brussel al geregeld in contact met internationale studenten en trok daarna zelf door Europa. Eerst op Erasmus in Oslo, dan op stage in Barcelona. De ervaringen die hij daar opdeed, hebben vandaag nog steeds een grote invloed op zijn werk. “Mij is vooral bijgebleven hoe plaatsgebonden architectuur kan en vooral moet zijn.”

Simon Desimpelaere

Simon Desimpelaere volgde een internationale masteropleiding aan de Sint-Lucas School of Arts in Brussel. Bijna alle ontwerpprojecten tijdens deze opleiding vonden plaats in het buitenland, meer bepaald in Oslo, Barcelona, Karachi en New York. “De aantrekkingskracht om buiten België ervaring en kennis op te doen was dan ook enorm groot”, klinkt het. “Bovendien was ik omringd door medestudenten uit alle hoeken van de wereld: China, Mexico, Europa, de Verenigde Staten… Slechts enkele Belgen volgden de internationale master. Dit zorgt ervoor dat je uit je comfortzone wordt getrokken en je verplicht bent in een andere taal te communiceren. Zo voelde ik me comfortabel en zelfzeker genoeg om mijn stage in het buitenland te doen.”

 

Waarom koos je voor een stage in Barcelona?

Simon: “Tijdens mijn studies ben ik zes maanden op Erasmus geweest in Oslo. Zo had ik al kunnen proeven van architectuur in zowel Centraal- als Noord-Europa. Het voelde bijna als vanzelfsprekend aan om daarna ook de manier van wonen en de cultuur in het zuiden van Europa te gaan ontdekken. Daarnaast had ik tijdens mijn Erasmus in Oslo iemand uit Barcelona leren kennen, ze werd uiteindelijk mijn (toenmalige) vriendin. De liefde heeft dus ook een groot aandeel gehad in mijn keuze.”

 

De zoektocht

Solliciteren tijdens citytrip 

 

Hoe heb je een geschikte stageplek gevonden?

“De zoektocht heb ik volledig zelf en onafhankelijk gedaan, dus zonder de ondersteuning van mijn universiteit of organisatie. Een stageplek vinden in Barcelona was niet evident. Spontaan solliciteren vanuit België had weinig impact. Tijdens een bezoek aan mijn toenmalige vriendin in Barcelona ben ik echter ook persoonlijk langs geweest bij enkele architectenbureaus die mij het meest intrigeerden. Vrij last minute kreeg ik te horen dat ik voor JPAM Architecture & Urban Design mocht beginnen werken als stagiair.”

 

Heb je moeilijkheden ervaren om je buitenlandse stage te regelen?

“In vele Europese landen, en dus ook in Spanje, valt de stage tijdens de opleiding. In België vindt die na de opleiding plaats. Dit heeft veel impact op de manier van verloning en de termijnen. Wanneer de stage tijdens de opleiding valt, is deze bijna altijd onvergoed. Een basisvereiste van de Orde van de Architecten is evenwel een minimumverloning conform de condities in België. In landen zoals Spanje ligt de verloning sowieso al een serieus stuk lager en wordt de stage niet vergoed, wat het extra lastig maakte om mijn stage goedgekeurd te krijgen. Bovendien was JPAM voornamelijk gespecialiseerd in stedenbouwkunde. Uiteindelijk werd mijn stageplaats een week voor vertrek dan toch goedgekeurd door de Orde, op voorwaarde dat de stage niet langer dan zes maanden zou duren. De focus zou anders te veel op urban planning liggen en onvoldoende op de basisonderdelen van architectuur. Ik was aanvankelijk dan ook lichtjes teleurgesteld omdat ik van mening ben dat architectuur vandaag de dag een heel breed spectrum omvat en verschillende domeinen kan benaderen.”

 

Vroeg beginnen zoeken is dus de boodschap?

“Ik raad mensen aan om minstens twee maanden op voorhand je toekomstige stageplaats voor te leggen bij de Orde en al het papierwerk in orde te brengen om op tijd de goedkeuring te krijgen. Het zou jammer zijn mocht je in het buitenland zijn en de Orde keurt jouw stageplaats af. Al ken ik veel medestudenten die er bewust voor hadden gekozen om de Orde niet te betrekken bij hun buitenlandse stage omwille van de administratieve rompslomp tussen het bureau, de stagiair en de Orde. De checklist en het proces van de Orde om een stageplaats goed te keuren is redelijk uitgebreid en kan lang duren.”

 

Wat waren je opdrachten in Spanje?

“Bij JPAM heb ik voornamelijk concepten en ontwerpen uitgewerkt voor masterplannen en urban planning-wedstrijden in en rondom Barcelona. Ik heb ook meegewerkt aan het uittekenen van een studentenresidentie en een nieuw laboratorium als extensie van een universiteitscomplex. Daarnaast stond ik dikwijls in voor het opmaken van sfeerbeelden, collages en renderings.”

 

Merkte je grote verschillen tussen België en Spanje?

“Spanje is op vlak van architectuur heel erg sterk en vooruitstrevend omdat er zorgvuldig wordt gezocht naar de juiste beleving binnen architectuur. Je zit met een totaal ander klimaat waardoor de publieke ruimte die rond gebouwen ‘hangt’ veel harder wordt onderzocht, benaderd en een meer specifieke en doelgerichte invulling krijgt dan bij ons in België of het noorden van Europa. Mensen in het zuiden leven meer op straat en wonen dus ook relatief kleiner.”

 

“Op vlak van efficiëntie en technologie zijn wij in Centraal-Europa een stuk sterker. In Spanje werken veel bureaus nog met enkel AutoCAD (2D), terwijl in België vaak de overgang naar 3D of BIM al heeft plaatsgevonden.”

Na de stage

“Herinneringen die ik nog lang zal koesteren”

 

Welke inzichten heb je opgedaan tijdens je stage?

“Mij is vooral bijgebleven hoe plaatsgebonden architectuur kan en vooral moet zijn. Je moet de omgeving eerst volledig tot jou laten doordringen, begrijpen en aanvoelen vooraleer je iets begint te ontwerpen, dan pas komt goede en kwalitatieve architectuur in mijn ogen tot stand. Vaak worden ontwerpen en ideeën aan de andere kant van de wereld ontwikkeld maar ontbreekt de feeling en implementering van de nabije omgeving.”

 

Wat heb je na je stage gedaan?

“Na mijn zes maanden bij JPAM Architecture & Urban design moest ik van de Orde van de Architecten een andere stageplek zoeken. Ik had toen een ander bureau in Barcelona te pakken, Mateo Arquitectura, waar de focus dan ook meer lag op pure architectuur in plaats van urban planning. Wanneer ik in maart 2020 ging beginnen bij deze nieuwe stageplaats brak corona uit. Zo werd mijn buitenlands avontuur abrupt beëindigd. Toen ik terug was in België heb ik mijn thuisstad Mechelen gezocht naar een architectenbureau om het resterende anderhalf jaar te voltooien. Dit is ARAS Architectenassociatie geworden, waar ik vandaag nog steeds werk. Ik heb naast mijn architectenjob ook nog een startup in 3D-printing en productontwikkeling (Kreate 3D).”

 

Welke wijze raad heb je voor studenten die overwegen om op buitenlandse stage te gaan?

“Een stage in het buitenland is niet alleen een verrijking op vlak van architectuur geweest, maar zorgde ook voor een enorme persoonlijke ontwikkeling. Ik ben verplicht uit mijn comfortzone moeten treden waardoor er herinneringen ontstaan zijn die ik nog lang zal koesteren. Ik heb kunnen proeven van andere culturen en mensen leren kennen waar ik nog steeds contact mee heb. Zes maanden of langer naar een onbekend land verhuizen om je stage te doen is een grote stap en vergt veel energie maar wordt ongetwijfeld een unieke ervaring. Dus niet twijfelen en gewoon doen!”

 

“Trouwens... Goede feestjes daar, in Barcelona.”