Innovatie

Drie-in-één voor Cotton Factory

Unilin Inulsation blog • 18 augustus 2022

Met Cotton Factory is Kortrijk een high-end bedrijvencentrum rijker. Architectenbureau Goddeeris renoveerde in opdracht van Bessa Benelux een oude fluweelspinnerij tot een aangename werkplek met veel aandacht voor een goede work-lifebalance. Het Usystem Roof DS Acoustic element van Unilin Insulation bleek een waardevolle oplossing om dat doel te bereiken.

Het Kortrijkse bedrijvencentrum Cotton Park kreeg er met Cotton Factory een klein broertje bij. De nieuwe coworking space vond zijn plek in een oude fluweelfabriek naast het businesspark. Het industriële pand werd met veel respect voor het verleden gerenoveerd tot een high-end business center.

 

“Cotton Factory is een plek waar beleving centraal staat en waar werk en leven elkaar ontmoeten,” opent ontwerper Wolf Goddeeris. “De huurders krijgen in Cotton Factory een instapklaar kantoor. Het meubilair, de ICT-infrastructuur, vergaderlokalen, … alles is voorzien.”

 

Coworking met een visie

Cotton Factory legt de focus op kleine(re) bedrijven. Eigenaar Jan Decoene vertelt: “Doordat alles aanwezig is, hoeven bedrijven zelf geen grote investeringen te doen. Ze hebben een eigen werkplek, mét flexibiliteit om te groeien of in de toekomst makkelijk te verhuizen.”

 

Naast de 8 volledig uitgeruste kantoorunits, is er een uitgebreid pakket aan faciliteiten die zorgt voor een bijzonder aangename meerwaarde aan het leven op kantoor. Zo zijn er een lunchrestaurant, een koffiebar, een grote fitness, sanitair en douches, een ontspanningsruimte en stadspark.

 

Prioriteit akoestiek

Door de verschillende functies van het gebouw, is een goede akoestiek essentieel. “In een gebouw met veel harde materialen is akoestische demping echt belangrijk. Storende geluiden vormen immers snel een bron van irritatie, zeker als je aan het werk bent”, duidt Jan Decoene.

 

De authentieke noorderlichtkappen werden behouden en zijn nu aluminium lichtstraten. De zuidkant werd bedekt met Usystem dakelementen van Unilin Insulation. “Ik ben heel tevreden van het resultaat. De akoestische demping doet z’n werk en bovendien zorgen de platen ook voor een visuele gezelligheid!”

Lunchen bij Cotton Kitchen

De goede akoestiek bewijst niet alleen z’n nut in de kantoren, ook in lunchrestaurant Cotton Kitchen zijn ze laaiend enthousiast. “Klanten kunnen hier aangenaam vertoeven en even tot rust komen tijdens hun lunchpauze.”

 

Bij Cotton Kitchen serveren ze elke dag kraakverse lunches en smakelijke salades. “We kiezen voor een gezonde insteek met lokale producten. Het natuurlijke hout van het dak past helemaal bij de sfeer die wij beogen. Ook de klanten vinden het heel tof, ik hoor regelmatig ‘wauw’ als ze naar boven kijken”, vertelt Zaakvoerder Thijs Gelaude.

 

De renovatie in detail

In de renovatie vonden niet alleen akoestiek en esthetiek elkaar, de werken gebeurden ook met veel respect voor het oude fabriekspand. “De originele staalstructuur van het dak bleef behouden, de dakopbouw werd volledig vernieuwd. Daar ging een grondige studie aan vooraf zodat we de gewenste akoestiek konden creëren”, zegt ontwerper Wolf Goddeeris.

 

De ideale oplossing werd gevonden in het dakelement Usystem Roof DS Acoustic. De geperforeerde panelen leveren goede akoestische prestaties, ze hebben een brandweerstand REI30 en de Poolse den biedt meteen een aantrekkelijke binnenafwerking. De houtsoort sluit mooi aan bij het industriële karakter van het pand én bij de materialen voor de inrichting. Op de panelen werd de klassieke dakopbouw toegepast, met nog een extra laag isolatie en een waterdichtende afwerking.

Vlotte samenwerking

Met dit project bewees Unilin Insulation alweer dat het ook grotere projecten tot een goed einde kan brengen. Wolf Goddeeris daarover: “Het team van Unilin Insulation zocht in de ontwerpfase mee naar de beste oplossing voor de gegeven situatie. Ook de uitvoering is efficiënt verlopen. Hoofdaannemer Tytgat werkte hiervoor samen met Sadibo. De elementen zijn vlot geleverd en geplaatst, zeker voor een werf van dit kaliber.”

 

Wie nog op zoek is naar een toffe werkplek of eens wil lunchen in het Kortijkse, is bij Cotton Factory absoluut aan het juiste adres! Voor alles wat daken en isolatie betreft, moet je dan weer bij Unilin Unsulation zijn. Geef gerust een seintje bij vragen, we helpen je graag!