CityRiver Oostende - © Ebema_LivingCity - maatwerkelementen

Nieuws

Bufferen, infiltreren én beleven: Cityriver in Oostende wint FEBE Elements Award

28 oktober 2022

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft op 27 oktober haar jaarlijkse Elements Awards uitgereikt. Dit zijn prijzen voor de meest verbluffende of originele projecten in prefabbeton. Onder meer Cityriver in Oostende en de Antwerp Tower werden bekroond, net als een ‘vleermuizenhotel’ in Schoten.

De jury beoordeelde 71 projecten verdeeld over 5 categorieën:

  • Precast in Landscape - Prefab betoninstallaties voor de (openbare) ruimte
  • Precast in Buildings - Gebouwen gekenmerkt door het gebruik van prefab beton
  • Precast in Structures - Bovengrondse bouwprojecten met prefab beton die niet onder Precast in Buildings vallen
  • Precast in Infrastructure - Ondergrondse constructies met prefab beton
  • Outstanding Precast Service to Society - Uitstekende dienstverlening aan de samenleving

 

Vincent Kerkstoel, voorzitter van FEBE: "De FEBE Elements Awards belichten al 10 jaar de evolutie die de bouwsector ondergaat.  Elk project getuigt van de wijze waarop prefabbeton de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, techniek, esthetiek en/of levertijd aangaat.”

Precast in Landscape

Winnaar: Cityriver - Oostende

De ‘Cityriver’ in Oostende combineert duurzaam waterbeleid met een innovatieve landschappelijke inrichting. De klassieke straatkolk ruimde plaats voor een heuse ‘stadsrivier’. Een stadsrivier die kan overstromen indien nodig, het water circulair gebruikt en laat infiltreren in de bodem. Met andere woorden een realisatie die klaar is om de gevolgen van de klimaatsverandering aan te pakken.

 

De Cityriver maakt deel uit van het nieuwe stadsdeel ‘Oosteroever’. Voor de boordstenen en een deel van de stapstenen en de zitblokken viel de keuze op prefab elementen in architectonisch beton. Dit vanwege het uitzicht, de mogelijkheid tot maatwerk en de onderhoudsvriendelijkheid.

 

De grillige vorm van de Cityriver noopte tot creativiteit. De afboording van de rivier bestaat uit honderden L-wandjes in architectonisch beton die, precies omwille van de bedding van de rivier, geen standaardelementen zijn. In totaal werden maar liefst 1.200 elementen in prefab beton aangeleverd, in een 150-tal verschillende formaten.

 

Het resultaat is functioneel en esthetisch. Een nieuwe blikvanger in Oostende, een stad met vele troeven …

  • Architect: Farys cv - Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Oostende - SCAPE
  • Aannemer: Daniël Seru & Zonen bv
  • Studiebureau: Farys cv
  • Opdrachtgever: Stad Oostende
  • Prefab betonelementen: Ebema nv

CityRiver Oostende - © Ebema_LivingCity - maatwerkelementen

Precast in Buildings

Winnaar: Antwerp Tower – Antwerpen

De Antwerp Tower is een iconisch gebouw naast de Vlaamse Opera in het hart van Antwerpen. De uit 1974 daterende kantoortoren werd voor zijn tweede leven tot op het betonskelet gestript en getransformeerd tot een woontoren met in de sokkel horeca, winkels en kantoren.

 

Door toevoeging van vier woonverdiepingen, is de Antwerp Tower met zijn 100 meter vandaag het tweede hoogste gebouw van de stad.

 

De horizontale uitbreiding van de toren met 3 meter is gerealiseerd door uitkragende wanden en kolommen alternerend boven elkaar te plaatsen. Hierdoor ontstaan vrije velden van circa 16 meter die een grote flexibiliteit bij de indeling van de appartementen toelaat.

 

In de nieuwe schil rondom het gebouw vormt zich een plek voor grote buitenruimtes. Deze inpandige terrassen zijn volledig met dunschalige terrazzo-betonelementen afgewerkt. De terrazzo-gevelelementen zijn gemaakt van een wit gepolijst beton met witte natuursteen. De bijna 9 meter lange elementen geven uitdrukking aan de manier waarop de toren geconstrueerd is. De massieve knopen en elegante, afgeronde hoeken geven een nieuwe identiteit aan het gebouw.

 

De betonsamenstelling van de grote prefab gevelelementen en van de dunschalige terrasafwerkingen is dezelfde als die van de terrazzo vloer- en wandafwerking binnen in het gebouw. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld van zowel binnen- als buitenzijde.

  • Architect: thv WAAB/ELD (Wiel Arets Architects - eld nv)
  • Aannemer: thv Antwerp Tower (Democo nv - CIT Blaton sa)
  • Studiebureau: Arcade Concept Engineering bvba
  • Opdrachtgever: Matexi Projects nv
  • Prefab betonelementen: Decomo sa
  • Andere Partners: Stone nv - Opus Marble Belgium sa

Antwerp Tower © fotograaf Pascal Vandecasteele

Precast in Structures

Winnaar: Tribune du Raidillon – Spa-Francorchamps

Het project betreft de nieuwe tribune van de mythische ‘Raidillon’-bocht op het circuit van Spa-Francorchamps. De ontwerpers hebben de positie, oriëntatie, helling en verhoudingen van de tribune geoptimaliseerd om het beste uitzicht te verkrijgen. 

 

De tribune staat zo dicht mogelijk bij de baan, zodat het aanvoelt als een totaalspektakel. De verhoudingen van het project, bestaande uit horizontale lijnen aan de voorzijde, ondersteunen het ‘snelheidseffect’ van de baan. De verticale structuur aan de boskant regelt de circulatie en leidt de toeschouwers naar de verschillende ingangen.

 

De structuur is bijna volledig geprefabriceerd. Hierdoor kon het project in een recordtijd van vijf maanden en tijdens de winter in de Belgische Ardennen worden gebouwd.

 

De betonnen tribune laat een onmiskenbare indruk na. Door deze positieve ervaring wordt deze winter een identieke tribune voor de 24H paddocks gebouwd.

  • Architect: Luc Nelles Architectes Associés scrl - Artau Architectures scrl
  • Aannemer: sm Bodwarwé-Socogétra - ssm Wust-Serbi
  • Studiebureau: JML Lacasse Monfort sprl - Bureau d’études Pierre Berger sa
  • Opdrachtgever: Le Circuit de Spa-Francorchamps sa
  • Prefab betonelementen: Prefer sa - Ets. Ronveaux sa - Ergon nv
  • Andere partner: Seco Belgium nv

Tribune du Raidillon © SCRL Luc Nelles Architectes Associés

Precast in Infrastructure

Winnaar: Vleermuizenhotel – Schoten

In maart van dit jaar bouwde Willemen Infra een ‘vleermuizenhotel’ in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Het concept werd in overleg met Agentschap Natuur & Bos en het studiebureau OMGEVING uitgewerkt en het werd landschappelijk ingepast in de aanloophelling van de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal.  Het Albertkanaal is namelijk een belangrijke corridor voor vleermuizen.

 

Omdat vleermuizen graag in een complexe constructie rondvliegen, werd er gekozen voor een verblijfplaats opgebouwd uit vier grote geprefabriceerde betonnen kamers, on site met elkaar verbonden en met een totaalvolume van meer dan 100 m³.  Verder werden aan deze kamers poreuze betonbuizen gekoppeld die dienen als zijkamers.

 

Deze poreuze buizen zorgen niet enkel voor een betere grip voor de vleermuizen, ze zijn ook uiterst geschikt om vochtige plaatsen te realiseren, het ideale klimaat voor deze bedreigde diersoort.

 

Door goede afspraken tussen de aannemer en de producent van het prefab beton werd dit winterverblijf op vier dagen gebouwd, waardoor ook de deadlines van de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal werden gerespecteerd. Time is money!

 

Met deze volledig ondergrondse geprefabriceerde betonnen vierkamerconstructie werd zo één van de grootste en duurzaamste winterverblijven voor vleermuizen ter wereld geplaatst.

  • Aannemer: Willemen Infra nv
  • Studiebureau: OMGEVING cv
  • Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg nv
  • Prefab betonelementen: Tubobel Group bv
  • Andere partner: Agentschap Natuur & Bos

Vleermuizenhotel Schoten © TUBOBEL Group

Outstanding Precast

Winnaar: Tuinstraat - Antwerpen

De stad Antwerpen werkt aan een toekomstgerichte visie op zijn publieke ruimte. In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is ‘vergroenen’ en ‘verblauwen’ de boodschap. En dat mag letterlijk genomen worden: een betere waterbeheersing, meer planten, meer gras en bloemen, zorgen voor een aangenamere omgeving.

 

Door ruimte te creëren voor beplanting en water, wenst de stad een klimaatrobuust te worden. In verschillende Antwerpse districten werden intussen al tuinstraten aangelegd. Dat zijn straten die werden onthard, maar vooral ook slim verhard.

 

Oude tegels werden verwijderd en vervangen door waterdoorlatende bestrating en grasbetontegels. Voetgangers en fietsers behouden hun wandel- en rijcomfort terwijl het regenwater door de verharding kan infiltreren.

 

Door in te zetten op hergebruik, buffering en infiltratie van regenwater ter plaatse wordt de straat ‘blauwer’. Zo weinig mogelijk water vloeit nog af naar de riolering.  Opdrachtgevers van publieke werken zoeken in deze stad steeds naar een combinatie van esthetische mooie en technisch geschikte materialen. Prefab beton biedt een uitstekend antwoord op onze wensen voor zo een klimaatrobuuste stad.

  • Architect: Stad Antwerpen
  • Aannemer: Verbruggen BV – AGBb bvba
  • Opdrachtgever: Stad Antwerpen
  • Prefab betonelementen: Ebema nv
  • Andere partner: Aquafin nv

Publiek Domein De Brouwerstraat © Ebema

Bronnen
  • FEBE