Nieuws

Sociale woningbouw in de kijker: residentie Trojka van Architenko

6 december 2022

Architectenbureau Architenko won zes jaar geleden de wedstrijd ‘Jonge Architect aan Zet’ met een ontwerp voor 18 sociale huurappartementen. Nu is de residentie ‘Trojka’ in Averbode gerealiseerd.

Begin 2016 won Architenko de wedstrijd “Jonge Architect Aan Zet”. In die wedstrijd ging Netwerk Architecten Vlaanderen samen met de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de sociale huurmaatschappij Diest Uitbreiding op zoek naar jong architectentalent. Stagiair- en beginnende architecten werden uitgedaagd om sociale woongelegenheden te ontwerpen.

 

Zes jaar later meldt Architenko trots dat het project met 18 huurappartementen gerealiseerd is. Uiteraard zetten wij dit project, residentie ‘Trojka’ in Averbode, nu graag in de kijker. Trojka stelt aangenaam wonen, collectiviteit en duurzaamheid centraal. De 18 sociale woningen bevinden zich in het centrum van Averbode, op wandelafstand van alle faciliteiten en in een smalle, naar het einde toe open waaierende straat.

 

Compact en duurzaam

Er zijn drie compacte bouwvolumes naast elkaar opgetrokken. Een passerelle verbindt de drie volumes. Zowel aan de voor- als aan de achtergevel van Trojka zijn overdekte buitenruimtes toegevoegd, enerzijds voor de passerelle en anderzijds voor private terrassen. Zowel de passerelle als de terrassen fungeren ook als zonwering voor de appartementen. Tussen de volumes leiden twee aparte doorsteken naar het achterliggende groengebied.

 

Er is gekozen voor duurzame, betaalbare en onderhoudsvriendelijke gevelmaterialen. Thermisch behandeld hout is gecombineerd met lichtgrijze zinken losagnes. Het buitenschrijnwerk van het bestaande gebouw is hergebruikt in het tuinpaviljoentje. Er is een onderhoudsarme collectieve tuin voorzien, naast privé terrassen. De terrassen krijgen wat meer privacy door de bloemenheuvels.

Op maat van verschillende gezinssituaties

De 18 appartementen zijn zo ontworpen dat verschillende gezinssituaties er een plek kunnen vinden. Er zijn vier appartementen langs de liftschacht op maat van rolstoelgebruikers. Alle appartementen zijn overigens rolstoeltoegankelijk. Elk appartement heeft een eigen terras en zicht op de collectieve tuin.

 

Duwtje in de rug

Architecte Elien Neyens van Architenko: “Dankzij de wedstrijd “Jonge Architect Aan Zet, die NAV samen met andere partners organiseerde, kregen wij als jonge architecten de unieke kans om een dergelijk overheidsproject te realiseren. Het was een belangrijke leerschool en het gaf ons een duwtje in de rug. Door deze wedstrijd te winnen hebben we het vertrouwen van andere partners gewonnen en konden we soortgelijke grotere projecten op touw zetten. Zo realiseerden we bijvoorbeeld samen met Abscis architecten de hoogste houtskeletbouw van het Brusselse gewest, het sociale woonproject Menslievendheid in de Brusselse Marollen.”