Na het succes van de huizenprogramma’s op de commerciële zenders waagt de VRT zich met 'Ons huis/nieuw huis' ook aan een format over de queeste naar een droomhuis. Niet gehinderd door enige realiteitszin presenteren ze kijkers mooie (gesponsorde) plaatjes. De openbare omroep zou beter moeten weten dan meegaan in de trend van oppervlakkige verbouwprogramma’s, schrijft NAV-communicatiemedewerker Emilie Lachaert.

De VRT draait verbouwers niet enkel een rad voor de ogen over wat een totaalrenovatie inhoudt, maar ook over welk budget je nodig hebt om een woning grondig en goed te renoveren.

Een ingekorte versie van dit opiniestuk verscheen ook in De Standaard. Hieronder lees je de volledige versie.

Het concept van 'Ons Huis/Nieuw huis'? Een vastgoedmakelaar en interieurarchitect gaan de strijd aan om voor deelnemende koppels een droomwoning te creëren of te vinden. De ene helft van het koppel wil blijven in de woning en verbouwen om de minpunten aan te pakken, de andere helft wil verhuizen naar een nieuw woonst.

 

Dat de programma’s op de commerciële zenders geen realistisch beeld scheppen van wat een verbouwing van een huis werkelijk inhoudt – en vooral hoe je een renovatie duurzaam aanpakt – weten we als architectenvereniging als geen ander. In beeld scoren immers vooral ooh’s en aah’s bij de gezellige zithoek, de stijlvolle, gesponsorde keuken en dito badkamer, … en niet de isolatie van de zolder of de installatie van een warmtepomp. Maar van onze openbare omroep, die toch een maatschappelijke rol heeft, hadden wij méér verwacht.

 

Waar is de architect?

In tijden waarin het Vlaamse renovatiebeleid woningen en appartementen richting EPC-label A in 2050 moet leiden, is de oppervlakkige, misleidende weergave van een verbouwing in “Ons huis, nieuw huis” compleet misplaatst. Zo zien we in aflevering één hoe interieurarchitect Ken vlotjes (draag)muren verplaatst, een garage omtovert tot twee kinderslaapkamers, de voorgevel aanpast en extra ramen plaatst in de zijgevel.

 

Over het werkelijke bouwproces bij zo’n totaalrenovatie, met bouwaanvraag, stabiliteitsstudie, veiligheidscoördinator, EPB-verslaggever, en dus vooral de noodzaak om te werken met een architect, wordt met geen woord gerept. Zo krijgen verbouwers het idee dat zo’n ingrijpende verbouwing een fluitje van een cent is en kunnen malafide ondernemingen moeiteloos verbouwingen verkopen waarbij ze de tussenkomst van specialisten uitschakelen. Net zoals op tv …

 

Energiecrisis, iemand?

Over de noodzaak om energetisch te verbouwen bleef het eveneens oorverdovend stil. We hebben geen idee welk advies interieurarchitect Ken gaf op het vlak van isolatie, verwarming, … en we tasten al helemaal in het duister over hoe hij de raamaansluitingen aanpakte. En nu horen wij u denken: ‘Uiteraard, want dat levert geen interessante beelden op’.

 

Maar door het energetische aspect compleet te negeren, krijgen verbouwers van onze openbare omroep de boodschap mee dat renovatie vooral draait om inrichting. Alsof er van een energiecrisis en torenhoge energiefacturen geen sprake is. En alsof de huidige renovatieverplichting naar EPC-label D in de 5 jaar na aankoop van je woning geen invloed heeft op de waarde van energieverslindende woningen op de markt …

 

Peanuts!

En ja, over dat prijskaartje moeten we het beslist ook nog even hebben. Weet u hoeveel de totaalrenovatie van de bungalow met ongeveer 150 m² bebouwde oppervlakte in de eerste aflevering kostte? 100.000 euro. Met daarbij de vlugge mededeling dat de renovatie mogelijk was dankzij de “hulp van enkele partners”. Vraag het even aan een architect in je omgeving en je weet meteen dat de renovatiekost al snel het dubbele is in het échte leven.

 

Zo draait de VRT verbouwers dus niet enkel een rad voor de ogen over wat een totaalrenovatie inhoudt en hoe je ze duurzaam aanpakt, maar ook over welk budget je nodig hebt om een woning grondig en goed te renoveren. Zo stimuleert de openbare omroep de vicieuze cirkel waarbij kandidaat-kopers te veel bieden voor energieverslindende woningen, onvoldoende budget overhouden om hun droomhuis écht te realiseren, en zo blijft de verkoopprijs van slechte woningen te hoog. Zo moedigt de VRT de kleine, puntsgewijze, ondoordachte renovaties en de malafide aannemers aan. En zo blijven we met z’n allen in Vlaanderen tekortschieten op het vlak van de klimaatdoelstellingen.

 

Blind verbouwd: een gemiste kans!