Interview

“Durf nee te zeggen tegen projecten die niet bij je passen”

17 november 2023

Op de Dag van de Ondernemer zetten wij graag een gepassioneerde, ondernemende architect of archipreneur in de kijker. Vandaag is dat Eva Matthys van EVA Architecten. Wat motiveert haar om er elke dag voor te gaan? Welk advies geeft ze aan beginnende architect-ondernemers? En wat was haar grootste fout als ondernemer? “Ooit dacht ik dat ik alles alleen kon, terwijl het zo belangrijk is een divers en getalenteerd team om je heen te hebben.”

Foto: Studio Leau Photography

Wat motiveert je om er elke dag voor te gaan? 

“Door in teamverband te werken, heb ik kunnen focussen op mijn eigen sterktes en me kunnen toeleggen op de aspecten van het architect-zijn die me het meest liggen. Mijn ware passie ligt in het ontwerpen, het onderhouden van relaties met zowel klanten als medewerkers, en het verfijnen van onze bedrijfsprocessen. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zowel in het bedenken van creatieve oplossingen voor architectuuropdrachten als in het optimaliseren van onze bedrijfsvoering. Die afwisseling van samenwerking en individuele groei zorgt ervoor dat ik elke dag met passie en energie aan de slag ga.” 

 

Als je één tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke is dat dan?  

“Een succesvol architectenbureau draait niet alleen om creativiteit, maar ook om het herkennen en benutten van zakelijke kansen. Duik in de wereld van financieel beheer en marketing, en bouw aan een netwerk dat niet alleen je creativiteit waardeert, maar ook de waarde ziet in het werk van een architect. Kies voor connecties die begrijpen en waarderen wat je als architect doet. Stel voorop wie je ideale klant is en durf nee te zeggen tegen projecten die hier niet bij passen.”

 

"Een architectenbureau draait niet alleen om creativiteit, maar ook om het herkennen en benutten van zakelijke kansen"

 

Het belangrijkste moment van de dag is? 

“Voor mij is het mooiste moment van de dag het moment wanneer alles even tot rust komt. Als de drukte vervaagt en de kinderen in bed liggen, neem ik de tijd om met mijn echtgenoot te praten over het verloop van de dag. Hoewel we elk onze eigen job hebben, delen we onze ervaringen en reflecteren we samen. Deze momenten zorgen ervoor dat we kunnen relativeren en de zaken vanuit een ander perspectief bekijken.”

 

Heb je al eens een fout gemaakt waarvan je achteraf blij was dat je ze maakte?

“Ja. Eerlijk gezegd dacht ik ooit dat ik alles alleen kon doen. Als ondernemer besefte ik al snel hoe essentieel het is om een getalenteerd en divers team om je heen te hebben. Het omarmen van samenwerking en het delen van verantwoordelijkheden maakt ons bureau sterker.”

 

Wat wens je je collega's toe op de Dag van de Ondernemer/Archipreneur? 

“Proost op jullie ondernemerschap! Jullie zijn niet zomaar ondernemers, maar architect-ondernemers, de visionairs die ruimtes transformeren en de wereld vormgeven. Sta sterk, omarm de uitdagingen en vier de successen.” 

Nuttige links