Nieuws

Niet nodig statuten twee keer te wijzigen

Eline Debast, juridisch adviseur NAV • 5 december 2023

In oktober schreven we dat door de nieuwe vennootschapswet én de nakende hervorming van de wet Laruelle de kans bestond dat architecten twee keer naar hun notaris zouden moeten stappen om hun statuten te laten wijzigen. Goed nieuws: Koen Geens, bezieler van de nieuwe vennootschapswet, geeft aan dat dit niet nodig zal zijn. We raden wel aan om goed te overleggen met je notaris en je boekhouder.

We verwijzen naar een artikel van VRT NWS over de grote drukte bij de notarissen, een gevolg van het nieuwe vennootschapsrecht dat vanaf 1 januari van kracht zal zijn. Blijkbaar wachten heel wat vennootschappen tot het laatste moment om hun statuten in orde te brengen, waardoor notarissen met man en macht werken om de wijzigingen en aanpassingen er allemaal door te krijgen.

 

Geen boete en enkel theoretische risico’s

Het is duidelijk, dat wordt ook de notarissen bevestigd, dat je geen boete riskeert als je de statutenwijziging niet voor het einde van het jaar doorvoert. Je moet er wel op toezien dat je vennootschap conform de wetgeving is. Doe je dat niet, dan zou je op “hindernissen” kunnen stuiten, zo waarschuwden verschillende advocaten. Bijvoorbeeld als je een krediet aanvraagt bij de bank of een premie bij de overheid. Maar voormalig minister van Justitie Koen Geens, destijds de stuwende kracht achter de nieuwe vennootschapswet, nuanceert dat nu gelukkig. Bijna alle risico’s zijn theoretisch, bevestigt hij. Het is dus zeker niet nodig om nog voor 1 januari naar de notaris te hollen.

 

Bespaar zo 1.000 à 1.500 euro

Goed nieuws dus voor architectenvennootschappen die liever wachten op de hervorming van de wet Laruelle om hun statuten te laten wijzigen. Het kan en het mag en je bespaart er nog flink wat geld mee ook doordat je onder andere het ereloon van de notaris, een stuk registratierechten en de publicatie in het Belgisch Staatsblad slechts één keer hoeft te betalen. Goed voor een bedrag van 1.000 à 1.500 euro.

Breng wel je notaris en boekhouder al op de hoogte

Toch raadt NAV aan om in overleg te gaan met je notaris en je boekhouder zodat jullie alle drie op één lijn staan. Het is belangrijk dat je notaris weet waarom je wil wachten en dat hij of zij bereid is samen met jou na te denken over wanneer je welke stappen kunt zetten. Heeft je notaris twijfels? Verwijs dan naar dit artikel en naar het artikel op VRT NWS met de quote van Koen Geens. Ook andere juristen, zoals professor Joeri Vananroye (KU Leuven) sluiten zich trouwens aan bij de visie van Geens.