Innovatie

Extra woonruimte creëren met dakelementen

Unilin Insulation • 28 maart 2024

Tijdens de renovatie thuis blijven wonen en toch een pak extra ruimte voorzien? Dakelementen maakten het mogelijk in deze eengezinswoning in Waregem. Het dak was op één dag wind- en waterdicht én al helemaal klaar voor verdere afwerking.

Deze woning uit de jaren 70 was op elk vlak verouderd. Tijdens de totaalrenovatie werd zowat alles onder handen genomen. Voor het hellend dak was een extra speciale rol weggelegd. De bewoners hadden immers nood aan meer ruimte, maar wilden tijdens de verbouwingen wel thuis kunnen blijven wonen.

 

Een klassieke uitbouw zou niet voldoende plaats creëren voor dit gezin. Bovendien betekende een uitbouw een kleinere tuin én een belemmerd zicht naar buiten. Kamers realiseren onder het bestaande dak was helaas niet mogelijk vanwege de beperkte ruimte. Enter de alles-in-éénoplossing: dakelementen! Niet alleen handig in gebruik, maar ook goedkoper dan een uitbouw op het gelijkvloers.

 

"Ook tijdens de uitvoering konden we rekenen op technische bijstand. Het team zoekt echt actief mee naar oplossingen"

~ Lien Debeer, architect bij Architect Debeer

 

Doordachte uitbreiding

Architecte Lien Debeer ging bij de keuze voor dakelementen niet over één nacht ijs. De dakhelling is verhoogd om voldoende ruimte te voorzien voor de slaapkamers. “We hebben zowel constructief als technisch onderzocht wat mogelijk was. De efficiëntie van dakelementen gaf de doorslag. Die kwamen op nieuwe spanten uit staal, een houten constructie zou namelijk te zwaar zijn.” 

 

Peter Benkö, Product Manager bij Unilin Insulation, beaamt de meerwaarde: “Dakelementen worden vaak geassocieerd met nieuwbouw, maar eigenlijk zijn meer dan de helft van onze werven renovaties. De snelheid van de uitvoering is daarbij immers een ongelofelijke troef.”

 

Zalig rustig slapen

Aangezien er slaapkamers onder het dak komen, viel de keuze op OS Comfort. Peter Benkö: “Deze dakelementen combineren de sterktes van twee producten in één oplossing. PIR voor de goede isolatiewaarde en rotswol voor de geluidsisolerende waarde.” De wol dempt omgevingsgeluiden, zoals regen, en creëert zo een stillere slaapomgeving.

’s Ochtends geleverd, ’s avonds klaar

Andy Van de Veire is heel tevreden over het plaatsingsgemak: “We installeerden de dakelementen op stalen spanten. Van zodra de eerste mooi recht liggen, gaat de rest heel makkelijk en snel. De dakelementen zijn om zeven uur ’s ochtends geleverd en tegen de avond was het dak dicht.” Ook voor de verdere afwerking blonken de dakelementen uit in gebruiksgemak. “Veluxen inzagen ging gemakkelijk. Daarna bevestigden we de panlatten en de dakpannen”, aldus Andy. Tot slot werd het dak probleemloos voorzien van zonnepanelen.

 

Fijne wisselwerking tussen partners

Bij Unilin Insulation denken we graag mee over bijzondere projecten zoals dit. In de ontwerpfase adviseerden we over o.a. de hellingsgraden en bouwtechnische details. “Ook tijdens de uitvoering konden we rekenen op technische bijstand. Het team zoekt echt actief mee naar oplossingen”, besluit Lien Debeer.