Innovatie

De BTCA 2024 gaan van start!

Hout Info Bois • 8 april 2024

Na het succes van de eerste editie, is Hout Info Bois, organisator van de Belgian Timber Construction Awards, verheugd u de tweede editie van de nationale houtarchitectuurprijs te mogen aankondigen. Deze prijs biedt de gelegenheid om houtbouw in de schijnwerpers te plaatsen en een uitstalraam te creëren voor de kwalitatieve en innovatieve Belgische houtarchitectuur.

Foto: Jeroen Verrecht

In een context van alomtegenwoordige klimaatveranderingen, werpt hout als bouwmateriaal zich op als één van de oplossingen en wordt het een onmisbaar referentiemateriaal dat de korte keten en de circulaire economie bevordert.

 

In steden die zwichten onder een toenemende bevolkingsdruk, in een omgeving die met rasse schreden verstedelijkt, kunnen houten gebouwen de schakel zijn tussen stad en natuur. Ze kunnen als het ware de organische toets vormen in een universum van steen en beton.

 

Over de hele wereld blijft de houtbouwsector evolueren en zich ontwikkelen. Veelvuldig onderzoek naar dit bouwmateriaal en de toepassingen ervan hebben geleid tot de ontwikkeling van innovatieve houtproducten. Deze hebben ervoor gezorgd dat hout zich als materiaal kon positioneren in marktsegmenten die voordien voorbehouden waren aan beton en staal. Het komt trouwens steeds vaker voor in gemengde vorm in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, waarbij het gecombineerd wordt met andere materialen. Er verschijnen overal ter wereld steeds meer hoge gebouwen in hout.

 

Categorieën en prijzen

De prijzen zullen de architecten of hun bureau voor hun houten gebouwen belonen omdat ze zich in de loop van de vier afgelopen jaren hebben onderscheiden in een van de volgende vijf categorieën. Het is de unieke gelegenheid om hun werk, kennis en expertise in de schijnwerpers te plaatsen.

 

Voor deze editie hebben de organisatoren ook beslist om een speciale prijs van de jury toe te voegen voor een niet-bekroond project dat echter hun bijzondere aandacht heeft getrokken.

 

 • Residentiële Gebouwen [4000€]
  Eengezinswoning
 • Multiresidentiële Gebouwen [4000€]
  Appartementsgebouw, groepswoning, enz.
 • Niet Residentiële Gebouwen [4000€]
  Bureau, kinderopvang, school, rusthuis, bedrijf, loods, sportzaal, publieke ruimte, agrarisch gebouw, winkelcentrum, enz.
 • Uitbreiding [3000€]
  Uitbreidingen van elk type gebouw
 • Optopping [4000€]
  Extra verdieping(en) voor elk type gebouw
 • Prijs van de jury [2000€]

 

Hoe deelnemen?

Ten laatste op 31.05.2024 moet het complete dossier toekomen bij de organisatoren via de online inschrijvingslink. De details van dit deelnamedossier zijn beschikbaar in het wedstrijdreglement.

 

Voor elk individueel ingediend project moeten de hieronder beschreven stappen gevolgd worden en moeten de benodigde documenten opgeladen worden.

 

De kandidaatstelling moet de volgende documenten bevatten:

 • Het correct ingevulde online-formulier;
 • Een uniek pdf-document met inbegrip van: de plannen, de sneden, het ontvangstbewijs;
 • Vijf tot tien foto’s van het project;
 • Facultatief: bijkomende technische details in een pdf-bestand.

 

Jury

De samenstelling van de jury zal later worden bekendgemaakt, ten laatste één week vóór de einddatum van de inschrijvingen. De jury zal bestaan uit Belgische en internationale experten die elke inzending zullen evalueren volgens de criteria die in het wedstrijdreglement staan beschreven.  

 

De jury zal daarvoor bijeenkomen op een plaats en datum die door de organisatoren worden bepaald (oktober 2024).