Innovatie

Voormalig klooster wordt modern kinderdagverblijf

Unilin Insulation • 15 mei 2024

In het Antwerpse Berlaar ondergaan de gebouwen van CKG Kinderland en kinderdagverblijf Wolkewietje een ware transformatie. De dakrenovatie gebeurt met Usystem Roof DS Acoustic vanwege de grote overspanning en de akoestische meerwaarde. Zo kunnen de kinderen binnenkort spelen in een fijne én comfortabele omgeving!

Usystem Roof DS Acoustic - Unilin Insulation

Kinderdagverblijf Wolkewietje is er voor de allerkleinsten, CKG Kinderland vangt geplaatste kinderen permanent op. Beide organisaties huizen in een voormalig klooster dat dringend aan renovatie toe was. De gebouwen dateren van 1908 en 1950 en zijn tot op vandaag eigendom van de Katholieke Schoolkoloniën. In december ’23 gingen de grootschalige werken van start. Dit jaar was het dak aan de beurt.

 

Akoestische meerwaarde

Het dak werd gerenoveerd met Usystem Roof DS Acoustic. Aangezien de speelruimte voor de kinderen zich onder het dak bevindt, is een akoestisch dakelement een grote meerwaarde voor een aangename speelomgeving. Bovendien wordt het kinderdagverblijf deels gebruikt als polyvalente zaal waardoor de akoestiek er een belangrijke rol speelt.

 

“Het paneel is opgebouwd uit 3 lagen: de zichtplaat langs de onderkant, brandwerende isolatie van 6 cm minerale wol en een laag PIR van 15,5 cm voor een betere thermische isolatiewaarde”, vertelt architect Guy Van Velthoven. De minerale wol absorbeert het geluid, de PIR zorgt voor een thermisch sterke U-waarde van 0,16.

Usystem Roof DS Acoustic - Unilin Insulation

Usystem Roof DS Acoustic - Unilin Insulation

Leefruimte op kindermaat

Als binnenafwerking viel de keuze op Poolse den (Ply P)Geperforeerde platen werden heel bewust gecombineerd met niet-geperforeerde platen. Aangezien het dak heel laag start, moest er worden vermeden dat kinderen hun vingertjes al spelend in de perforaties zouden kunnen steken. Daarom zijn de onderste rijen afgewerkt met volle platen, hoger zijn er dan wel perforaties aangebracht om het geluid optimaal te absorberen.

 

Ook brandveiligheid is een belangrijke pijler in dit soort projecten. Mocht er brand uitbreken, moet er namelijk voldoende tijd zijn om de jonge kinderen in veiligheid te brengen. Usystem Roof DS Acoustic heeft een brandweerstand van 30 minuten. De kleintjes zullen hier dus absoluut zorgeloos kunnen spelen.

 

Uitdagende dakrenovatie

De heel grote overspanningen – 5,83 m enkelvelds – vroegen om een constructief sterke oplossingUsystem biedt ook op dit vlak een uitstekend resultaat. De dubbelschalige elementen werden horizontaal geplaatst om een hoge constructieve sterkte te bekomen.

 

"Ik heb Unilin Insulation gecontacteerd vanaf de ontwerpfase. Van bij het begin was er een gestructureerde samenwerking en na de aanbesteding zijn de panelen uitgetekend door hun tekenafdeling.”

~ Guy Van Velthoven, architect

Usystem Roof DS Acoustic - Unilin Insulation

Legplan op maat

Om het legplan vakkundig uit te werken, ging ons technisch team de overspanningen ter plaatse bekijken. Zo konden ze alles perfect uitmeten en berekenen. Zelfs het authentieke dakkapelletje werd erin opgenomen, alsook de uitsparingen voor dakramen. Het legplan vormt op die manier een sterke basis voor de kwalitatieve plaatsing van een constructief sterk dak.

 

Vlotte plaatsing

De meerwaarde van een kwalitatief legplan bewijst zich absoluut op de werf. De aannemer kan heel vlot aan de slag om het dak correct te plaatsen. 434,18 m² dakelementen worden zo in sneltempo geïnstalleerd.  “We werken met één kraanman die de dakpanelen aanhaakt en naar boven trekt. Een dakwerker plaatst ze en schroeft ze vast” aldus projectleider Bart Oury.

 

In CKG Kinderland werden ook de muren geïsoleerd met Unilin Insulation. De keuze viel op Utherm Wall LE. Zo krijgt het gebouw een sterke isolatieschil en kunnen de kinderen er veilig opgroeien.

 

Uitkijken naar de oplevering

De kleintjes spelen momenteel in een tijdelijke vestiging, maar iedereen kijkt absoluut uit naar het einde van de verbouwing. De oplevering is voorzien in 2025. Dankzij de vele glaspartijen, het open karakter én de goeie akoestiek wordt het ongetwijfeld een aangename plek voor zowel de kinderen als de begeleiders!