Innovatie

De Duurzame Wijk in Waregem scoort BREEAM Excellent

Wienerberger • 28 oktober 2016

Op 27 oktober ontving Wienerberger het BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat voor het project De Duurzame Wijk in Waregem. Het certificaat bevestigt dat De Duurzame Wijk voldoet aan een hele rist strenge duurzaamheidscriteria. Daarmee is deze inbreiding in het stadscentrum niet alleen een heel aangename plek om te leven, maar ook het bewijs dat ons toekomstige woonmodel perfect hand in hand kan gaan met het behoud van een kwaliteitsvolle omgeving en leefmilieu.

Betrouwbaar bouwen voor morgen

 

Met het innovatieve pilootproject De Duurzame Wijk ontwikkelde initiatiefnemer Wienerberger in samenwerking met een aantal partners een standaard om duurzaam en kostenoptimaal te bouwen, met behoud van wooncomfort en esthetiek. Om de kwaliteit van uitvoering te garanderen en het kostenplaatje te drukken, werden de werken uitgevoerd door de vertrouwde bouwpartners die gebruik maakten van gekende technieken en duurzame keramische bouwmaterialen.

 

Duurzaamheid: geen leeg begrip

 

Elke stap in het bouwproces berust op een nauwkeurige afweging van de economische, ecologische en sociale criteria. Van de inplanting over het waterverbruik en het bouwbudget tot een verantwoord nabuurschap, niets werd aan het toeval overgelaten. Om het duurzame karakter van de oplossingen te evalueren en te valideren, zette Wienerberger de duurzaamheidsmeter BREEAM in. Daarmee werd het project stap voor stap, van inplanting over ontwerp en bouw tot oplevering en monitoring achteraf, getoetst aan een objectieve set van criteria die alle duurzaamheidsvereisten omvatten.

 

De duurzaamheid van De Duurzame Wijk in detail

 

De zeven woningen zijn compact geclusterd, thermisch uitstekend geïsoleerd en goed luchtdicht. Daardoor hebben ze een laag energieverbruik, dat kostenoptimaal wordt ingevuld met hernieuwbare energie uit fotovoltaïsche zonnepanelen.

 

Dankzij de clustering daalt het aandeel van de grondprijs in het bouwbudget. De massieve constructie in keramische materialen heeft een lange levensduur en vergt een minimaal onderhoud. Het woonerf en de gemeenschappelijke buitenruimte zijn onderhoudsvriendelijk. Het drinkwaterverbruik wordt beperkt door een maximale recuperatie van het regenwater, mogelijk gemaakt door de hellende daken, en door het gebruik van waterbesparende toestellen.

 

Alle woningen hebben een uitstekend thermisch en akoestisch comfort en een gezond binnenklimaat dankzij de ademende buitenschil. Oververhitting is nagenoeg uitgesloten dankzij het architectuurconcept. De woningen zijn toegankelijk voor iedereen met een tijdelijke of blijvende beperkte mobiliteit. Het sociale samenleven wordt bevorderd zonder te raken aan de privacy van de gezinnen die elk beschikken over een privétuin.

 

Het inbreidingsproject neemt geen vrije ruimte in en ligt binnen wandel- of fietsbereik van openbaar vervoer en alle voorzieningen. Het behoud van een bestaande groenzone komt de biodiversiteit ten goede.

 

Meten is meer weten

 

Momenteel worden de diverse duurzaamheidsparameters continu en intensief opgevolgd. Aan de hand van deze facts & figures wil Wienerberger de kennisopbouw over duurzaam verdicht wonen een fikse impuls geven. Een eerste verslag met de werkelijke verbruikscijfers toont aan dat tot op vandaag het gemeten verbruik nagenoeg samenvalt met de theoretische berekeningen. Wat dat betekent voor het wooncomfort, wordt dan weer dagelijks gemonitord door de zeven gezinnen die hier een gezellige en praktische woonplek hebben gevonden. Ook hun eerste ‘verslagen’ klinken alvast erg positief.

BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat

Nuttige links